Hoe een bestaande douche ombouwen tot inloopdouche?

Ben je ook te vinden voor de charmes van een inloopdouche? Maar staat er nog een gewone douche in je badkamer? Dan is het tijd om de bestaande douche om te bouwen. Met een inloopdouche krijgt je badkamer een hedendaagse uitstraling en wordt douchen een heel andere ervaring. Hoe ga je te werk en waarmee moet je rekening houden? Wij zetten de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje.

Een douche ombouwen tot een inloopdouche is geen sinecure. Tenzij je echt een handige harry bent, kan je best een beroep doen op een specialist. Het is hoe dan ook handig om te weten welke werkzaamheden er op het programma staan.

Bestaande douche verwijderen

Als je een inloopdouche installeert, moet je de bestaande douche om te beginnen afbreken. Verwijder ook de tegels en hou er rekening mee dat een inloopdouche meer plaats inneemt. Als de chape nog in goede staat is, kan je hem behouden. Anders moet er een nieuwe laag gelegd worden. Het is een goed idee om in de douche andere tegels te plaatsen: op die manier creëer je een frisse en aparte look in je badkamer.

Inloopdouche: leidingen en afwatering voorzien

Bij het plaatsen van een inloopdouche moet je ook voldoende aandacht aan de leidingen besteden. De leidingen komen onder de vloerconstructie en je gebruikt best PVC-buizen omdat die flexibel zijn en gemakkelijk te plaatsen.

Hou er ook rekening mee dat de ondervloer moet afwateren richting douchegoot. Voorzie daarvoor een lichte hellingsgraad in de douchevloer.

Vloer inloopdouche en tegels

Draagbalken zijn ideaal om de vloer van je inloopdouche op te installeren. Als ondervloer kies je best matten waarop je de tegels kan plaatsen en bevestigen. Dankzij de juiste tegellijm verkrijg je een optimale hechting.

Nadat de tegels op maat zijn gesneden, wordt de tegellijm erop aangebracht. In een badkamer schommelt de temperatuur waardoor de tegels kunnen uitzetten en inkrimpen. Dankzij de flexibele lijm wordt dat opgevangen. Na 24 uur kan de vloer gevoegd worden. Om te voorkomen dat er water insijpelt, moet je goed afdichten met silicone.

Afwerking

Voor de wandtegels volg je hetzelfde procedé als dat van de vloer. Hou er rekening mee dat je een tegellijm gebruikt die tegen water bestand is. Ten slotte plaats je de douchewand (glas geeft een bijzonder effect) en het kraanwerk.

20 12 2013
Met een inloopdouche krijgt je badkamer een hedendaagse uitstraling en wordt douchen een heel andere ervaring.
Ga naar de catalogus