Laminaat in de badkamer, waarom niet?

De badkamer is allang niet meer dat kleine kamertje van vroeger, maar wordt steeds groter, luxueuzer en gezelliger. Een volwaardige, sfeervolle ontspanningsruimte om weer helemaal tot rust te komen na een drukke dag. Door de kilte van het sanitair en de tegels is het niet eenvoudig om een warme sfeer in de badkamer te creëren.. En een houten vloer is natuurlijk geen optie in de badkamer. Of toch? 

Waterbestendig laminaat, het bestaat…

Vroeger zou men je voor gek hebben verklaard als je een houten vloer in je badkamer wou plaatsen, maar tegenwoordig is laminaat wel degelijk een duurzame optie. Almaar meer fabrikanten komen op de proppen met nieuwe waterbestendige uitvoeringen van hun laminaat, die er op de koop toe ook nog eens prachtig uitzien. Laminaat dat er uitziet als parket of een heuse scheepsdekvloer? Het kan vandaag allemaal!

… maar lees wel de kleine lettertjes

Hoewel fabrikanten spreken over ‘waterbestendig’ laminaat, is laminaat nooit absoluut waterbestendig. Daarom koppelen fabrikanten hun garantie meestal aan bepaalde voorwaarden. Zo moet je volgens sommige fabrikanten de vloer bijvoorbeeld meteen droogvegen nadat je een douche of een bad hebt genomen, omdat het laminaat niet langer dan een uur in contact mag komen met water. Anderen zullen je dan weer verplichten om een automatisch ventilatiesysteem te plaatsen om aanspraak te kunnen maken op de garantie.

Laminaat leggen in je badkamer

Laminaat kan uitzetten en krimpen onder invloed van vocht en temperatuurschommelingen. Voorzichtigheid is dus geboden als je laminaat wil plaatsen, zelfs als je laminaat waterbestendig is.

Enkele tips:

  • Hou de lucht in je badkamer zo gezond en vochtvrij mogelijk met een goed ventilatiesysteem. Een automatisch ventilatiesysteem D is het meest geschikt.
  • Voorzie uitzetvoegen zowel tussen de laminaatstroken als rondom de volledige vloer. Ook plinten zijn aangeraden.
  • Gebruik een speciale lijm om een waterdichte voeg aan te brengen tussen alle naden en over de hele omtrek van de vloer. 
14 08 2015
Ga naar de catalogus