Tips om schimmel in de badkamer te voorkomen

Op het plafond, in de douche of in de kleine hoekjes: dat zijn de plaatsen waar schimmelvorming het vaakst optreedt in de badkamer. Om te vermijden dat het uitgroeit tot een terugkerend en hardnekkig probleem, is het zaak om schimmelvorming te vermijden. Hoe je dat doet? Ventilatie is essentieel. Maar er zijn nog tal van andere trucjes die ervoor zorgen dat vochtproblemen geen kans krijgen in je badkamer.

Hoe herken je schimmel in de badkamer?

Schimmel laat zich doorgaans makkelijk herkennen. Het zijn zwarte of donkerbruine vlekjes op de muur, in de douche of op het plafond van de badkamer. Als je daarbovenop ook nog eens een muffe geur waarneemt, mag je er zeker van zijn dat je badkamer gevoelig is voor schimmelvorming. Dat is zeker niet abnormaal: in elke vochtige ruimte bestaat het risico op vochtproblemen en schimmel is een van de meest voorkomende.

Voorkomen of verwijderen?

Over het antwoord op deze vraag moet je wellicht niet lang nadenken. Voorkomen, natuurlijk! Gelukkig zijn daar tal van manieren voor. We lijsten enkele eenvoudige tips voor je op. Als je hiermee dagelijks rekening houdt, krijgt schimmel voortaan geen kans meer in je badkamer.

Ventilatie

Dé manier om alle vochtproblemen te voorkomen – ook in andere ruimtes zoals de keuken, het washok of het toilet – is ventilatie. Je kan een kamer verluchten door ramen en deuren open te zetten, maar in de badkamer is vaak nood aan ingrijpender maatregelen. Zeker als er geen of weinig ramen aanwezig zijn in je badkamer, is een mechanisch ventilatiesysteem geen overbodige luxe. Het onttrekt de vochtige lucht aan de ruimte en stuwt verse lucht naar binnen.

Minimalisme troef

Hoe minder potjes en tubes in de douche en op de wastafel, hoe beter. Schimmel nestelt zich immers graag onder en rond shampooflessen en andere producten die je op een vochtige ondergrond laat staan.

Grote schoonmaak

Maak je badkamer regelmatig schoon en ga daarbij grondig te werk. Gebruik schimmelwerende producten die de badkamertegels, en vooral de voegen daartussen, intensief behandelen. Vergeet ook niet om het plafond en alle hoekjes en kantjes van je badkamer aan een poetsbeurt te onderwerpen. Slecht nieuws wellicht voor de poetshaters, maar om schimmel te voorkomen moet je je badkamer écht wel ‘spic en span’ houden ...

07 08 2015
Ga naar de catalogus