Je kraan vervangen? Dat doe je zo

Lekt je kraan of is hij al een tijdje in gebruik en zit er slijtage op? Dan is het tijd om een nieuw exemplaar in huis te halen en aan de slag te gaan. Een kraan vervangen kun je perfect zelf doen, op voorwaarde dat je de juiste stappen volgt. Met ons stappenplan klaar je de klus in no time!

De juiste voorbereiding

Een kraan vervangen begint met de juiste voorbereiding. Zorg ervoor dat je al het nodige materiaal en gereedschap in huis hebt. Sluit de hoofdkraan af en vergeet zeker niet om de kranen open te draaien die hoger liggen dan de te vervangen kraan. Let erop dat al het water er volledig uit is gelopen.      

De oude kraan verwijderen

Om de oude kraan te verwijderen, moet je eerst de rozetten verwijderen en daarna de kraan losschroeven. Met een moersleutel kun je de S-koppelingen snel en gemakkelijk losmaken. Gooi de oude kraan niet zomaar weg, maar breng ze naar het containerpark zodat ze gerecycleerd kan worden.

Koppelingen plaatsen

Als je een nieuwe kraan plaatst, moet je de koppelingen vervangen. Die worden op de waterleiding gemonteerd. Het is belangrijk dat ze juist zijn afgesteld, want anders zal je kraan niet optimaal functioneren. Schroef de koppelingen vast en check of ze even diep zitten en volledig waterpas staan. Zodra de koppelingen zijn bevestigd, kun je de rozetten erop plaatsen.

Nieuwe kraan vastmaken

Schroef de nieuwe kraan op de koppelingen met behulp met een moersleutel. Controleer of alles goed vast zit en klaar is kees.

Tip: Vergeet niet de hoofdkraan opnieuw open te draaien en check nog een keer of de nieuwe kraan naar behoren werkt.

10 07 2015
Ga naar de catalogus