Kalk verwijderen in je badkamer? Gouden tips voor een onberispelijk resultaat

Badkamers zijn vochtige ruimtes waar water overvloedig wordt gebruikt. En wie water zegt, zegt kalkaanslag. In het begin zullen je kranen, tegels en je douchewand hun glans verliezen, maar na verloop van tijd raken je kranen en je douchekop geblokkeerd en word je met kosten geconfronteerd. Tijdig ingrijpen is de boodschap. Dankzij onze tips ga je kalkaanslag doeltreffend te lijf.   

Hoe ontstaat kalkaanslag?

Water bevat mineralen zoals calcium en magnesium. Waar water stroomt, zet het mineralen af die kalk achterlaten in je bad, je douche of je badkamerkranen. De hoeveelheid mineralen wordt bepaald door de hardheid van het water en verschilt per regio. Hoe hoger de hardheid van het water, hoe groter de kans op kalkaanslag.

De gevolgen van overtollige kalk

Kalkaanslag bouwt zich geleidelijk op. In het begin zien je kranen, je douchekop en je glazen douchewand er dof uit, maar dat is enkel oppervlakkige schade die je makkelijk kan aanpakken. Erger wordt het wanneer de kalkaanslag zich in je badkamerkranen nestelt. De waterstraal wordt minder sterk en uiteindelijk raken de kranen geblokkeerd. Dat scenario moet je absoluut vermijden, anders zijn nieuwe kranen de enige overblijvende optie.

Kalkaanslag verwijderen: tips & tricks

Kalkaanslag verwijderen is gelukkig niet moeilijk. Het volstaat om enkele eenvoudige instructies op te volgen. Met deze eenvoudige tips kom je al een heel eind:

  • Spoel je douche na gebruik uit met koud water.
  • Droog glazen wanden af met een doek als er waterdruppels op verschijnen.
  • Gebruik tijdens het poetsen een zacht schoonmaakproduct en spoel altijd goed na met water.
  • Azijn gaat al van oudsher mee en is efficiënt, maar gebruik voldoende water om na te spoelen want anders beschadigt de azijn het materiaal.

Tip: In de handel zijn er heel wat antikalkproducten verkrijgbaar, maar die hebben doorgaans een vrij agressieve werking. Gebruik ze dus alleen maar in allerhoogste nood. En als je ze gebruikt, spoel het oppervlak dan overvloedig af met koud water.

26 03 2015
Ga naar de catalogus