Stap voor stap een badmengkraan installeren

Een badmengkraan is een must in elke badkamer. Ze zorgt voor de ideale watertemperatuur die geregeld kan worden met twee aparte draaiknoppen, een gecombineerde regelknop of een thermostatische kraan. Een mengkraan kan je ook aansluiten op een handdouche. In dit artikel leggen we je uit hoe je een badmengkraan installeert.

De oude kraan verwijderen

Sluit om te beginnen de hoofdkraan af en laat het water uit de leidingen lopen. Als je een boilerkraan hebt, moet je ook die afsluiten. Als je nog een oude kraan hebt, moet je die eerst losmaken. Schroef de oude kraan los en verwijder de S-koppelingen en de afdekkapjes. Je doet er goed aan om een handdoek in het bad te leggen, zodat er niets wordt beschadigd.

De nieuwe badmengkraan installeren: S-koppelingen en afdekkapjes

Zodra de oude kraan is verwijderd, kan je aan het echte werk beginnen. Je moet eerst en vooral nieuwe S-koppelingen en afdekkapjes plaatsen. De S-koppelingen draai je in de waterleiding. Let erop dat ze goed aansluiten (indien nodig kan je ze bijstellen). Verder is het belangrijk om de afstand tussen de twee in het oog te houden en ervoor te zorgen dat ze mooi waterpas worden geplaatst. Wikkel afdichtingstape rond de uiteinden van de S-koppelingen.

De kraan monteren

Plaats rubberen dichtingsringen in de kraanaansluitingen en monteer de kraan aan de muur. Schroef de kraan om te beginnen met de hand op de S-koppelingen. Daarna kan je een schroevendraaier gebruiken. 

Heb je een handdouche? Monteer dan de ophanging voor de handdouche en steek rubberen dichtingsringen in de leiding van de handdouche zodat je lekkage voorkomt. Sluit tot slot de handdouche aan op de badkraan.

10 03 2015
badmengkraan installeren
Ga naar de catalogus