Warm water besparen in de badkamer: 5 gouden tips

Douchen, een bad nemen, je ’s ochtends wassen: in de badkamer wordt dagelijks heel wat warm water gebruikt. Het is dan ook een grote energiekost. Als je zuinig wil leven, is warm water besparen geen overbodige luxe. Hieronder vind je 5 tips waarmee je de energiekosten binnen de perken houdt.

1. Neem een douche in plaats van een bad


Hou je ervan om een heerlijk bad te nemen en zo volledig tot rust te komen? We geven je geen ongelijk. Maar hou er rekening mee dat je met een bad veel meer warm water verbruikt dan met een douche. Het verschil loopt op tot 50%. Gemiddeld kost douchen je 75 liter water, terwijl een bad het dubbele opsoupeert.

2. Installeer een waterbesparende douchekop

Gaat je douche al een tijdje mee? Dan is het hoog tijd om de douchekop te vervangen. Dankzij een waterbesparende douchekop kan je namelijk heel wat warm water besparen. Dit soort douchekoppen zijn relatief goedkoop en heb je in een mum van tijd terugverdiend. Ook badkamerkranen kan je overigens uitrusten met een spaarkop.

3. Gebruik thermostatische kranen


Thermostatische kranen zorgen ervoor dat het water meteen de juiste temperatuur bereikt. Je hoeft dus niet zelf met de handgreep in de weer te zijn om het water op temperatuur te brengen. Op het eerste gezicht lijkt de impact misschien klein, maar op lange termijn maakt het wel degelijk een verschil.

4. Koop een energiebesparende boiler

    
Ingrijpen aan de basis is altijd efficiënt. In de boiler wordt het water verwarmd en het is daar dat de energie wordt verbruikt. Zorg er dus voor dat je een energie-efficiënte boiler in huis haalt met een maximaal rendement. Wist je trouwens dat je op je verwarmingsketel een thermostaat kan installeren? Zo slaag je erin om de productie en het beheer van het warm water beter te controleren. Als brandstof gebruik je overigens het best aardgas.  

5. Isoleer je leidingen

Via waterleidingen gaat er heel wat energie verloren. Om dat verlies te beperken, kan je de leidingen isoleren en 5 tot 10% besparen. Zorg er ook voor dat het warm water een zo kort mogelijke weg moet afleggen tussen de boiler en de kranen.

06 11 2014
Hoe warm water besparen in de badkamer?
Ga naar de catalogus