Spoeltafels: vaste waarde in iedere keuken

Een keuken zonder spoeltafel is als een woonkamer zonder eettafel. Het ene kan niet zonder het andere. Een spoeltafel of spoelbak is in de eerste plaats een gebruiksvoorwerp dat elke dag zijn nut bewijst. Maar ook op het gebied van design kun je er veel kanten mee uit. Wij bieden je praktisch advies en een handig overzicht van de mogelijkheden.

Een smaakvolle eyecatcher in de keuken

Een spoeltafel is een echte blikvanger in je keuken. Samen met de keukenkraan vormt de spoelbak een harmonieus geheel. Kies je voor een moderne en hedendaagse, een klassieke of een design look? Het is belangrijk dat je een exemplaar kiest dat aansluit bij de stijl van je keuken. Zo gaat de spoeltafel naadloos over in de rest van de keuken en creëer je een aangename omgeving die er elegant uitziet.

Spoeltafels in allerlei materialen

Inox wordt veruit het meeste gebruikt voor spoeltafels. Het is een sterk materiaal dat lang meegaat. Geen overbodige luxe dus als je bedenkt dat spoeltafels dagelijks meermaals worden gebruikt. Bovendien is inox een roestvrij materiaal. Zijn er ook nadelen aan inox spoeltafels verbonden? Eigenlijk hebben ze maar één negatieve eigenschap: ze zijn gevoelig voor krassen.

Naast inox kan je ook opteren voor een spoeltafel in aardewerk of keramiek. Die materialen voegen een extra toets toe aan je keuken en zijn bovendien krasbestendig. Ze zijn voorzien van een glazuurlaag die je snel en eenvoudig kunt schoonmaken. Aardewerk en keramiek zijn – in vergelijking met inox – delicate materialen. Je moet dus extra voorzichtig zijn.  

Ben je eerder te vinden voor kunststof? Ook dat is uiteraard een optie. Spoeltafels uit kunststof zijn degelijk, hygiënisch en gemakkelijk te onderhouden. Ze hebben wel minder uitstraling dan een spoelbak uit inox, aardewerk of keramiek.

Spoeltafels in combinatie met het juiste kraanwerk

Bij een spoeltafel hoort uiteraard een stijlvolle en duurzame kraan. De zogenaamde mengkranen zijn handig en zien er fraai uit. Je kan kiezen uit twee mogelijkheden:

  • Eengreepsmengkraan: deze kraan heeft één greep (of hendel) waarmee je de temperatuur van het water regelt. Dit type kraan is aan te raden omdat je het debiet gemakkelijker kan regelen.
  • Tweegreepsmengkraan: je regelt het koude en warme water met een aparte hendel.

Wil je nog een stapje verder gaan? Kies dan een kraan met een uitrekbare sproeikop om je potten en pannen efficiënt af te spoelen.

19 09 2014
Spoeltafels: een vaste waarde in iedere keuken
Ga naar de catalogus