Voorkom schimmels dankzij de juiste badkamerventilatie

Douchen, een bad nemen, … Een badkamer is een vochtige ruimte. En waar water en vocht in het spel zijn, gedijen schimmels uitstekend. Aangezien schimmelvorming erg vervelend is, kun je het maar beter vóór zijn. Badkamerventilatie is de meest efficiënte manier om schimmels te voorkomen. Met een aantal eenvoudige ingrepen slaag je daar probleemloos in. Ontdek hier hoe je te werk gaat!

Voorkom kopzorgen en kosten

Dankzij badkamerventilatie wordt vochtige lucht zo veel mogelijk afgevoerd. Je voorkomt schimmels, maar ook vocht- en condensatieproblemen. Schimmels hebben een negatieve impact op onze gezondheid en ze veroorzaken een ongezond binnenklimaat, waardoor je met kosten en kopzorgen opgezadeld wordt.

Als er in je badkamer een raam is, dan kan je dat uiteraard regelmatig openzetten. Maar dat is, zeker in de winter, verre van ideaal omdat er dan kostbare warmte verloren gaat.

Verluchtingsrooster en badkamerventilator

Een verluchtingsrooster is de meest eenvoudige vorm van badkamerventilatie. Vochtige lucht wordt afgevoerd en verse lucht aangevoerd. Daarnaast kun je ook voor een badkamerventilator opteren. Je kunt hem simpelweg aan- en uitzetten. Het standaard model is gemakkelijk te installeren en te bedienen. Wil je een meer geavanceerde versie? Gebruik dan een timer zodat de ventilator automatisch aanspringt. Als je nog een stapje verder wilt gaan, kies dan een ventilator met hygrometer. Die wordt automatisch ingeschakeld wanneer het vochtgehalte in de badkamer te hoog is.

Centrale badkamerventilatie

Wil je vochtproblemen en schimmelvorming doortastender aanpakken? Sluit de ventilatie van je badkamer dan aan op het centrale ventilatiesysteem van je woning. In alle kamers wordt een luchtafvoerbuis geïnstalleerd die met een centrale ventilatiebox is verbonden. Je bedient de box met een schakelaar en er is ook een timer voorzien. Je kiest zelf de tijdstippen waarop de badkamerventilatie werkt. Bovendien wordt je hele woning verlucht, wat voor een gezond binnenklimaat zorgt.

Waterafstotende materialen en verf

Naast het ventilatiesysteem doe je er ook goed aan om waterafstotende materialen en verf te gebruiken. Door bijvoorbeeld keramische badkamertegels te gebruiken, vermijd je dat de voegen beschimmelen. In de douche kan je acrylpanelen gebruiken die schimmels geen schijn van een kans geven. Wil je de badkamermuren schilderen? Gebruik dan acrylverf. Die bevat bestanddelen die vocht, schimmels en condensatie voorkomen.

12 09 2014
Voorkom schimmels dankzij de juiste badkamerventilatie
Ga naar de catalogus