Schimmel in de badkamer voorkomen dankzij de juiste ventilatie

Slaat het angstzweet je uit wanneer je nog maar denkt dat je schimmel in de badkamer ziet? Dan ben je niet de enige. Schimmelvorming is een heel hardnekkige kwaal die je tijdig en grondig moet bestrijden. Maar voorkomen is nog altijd veel beter dan genezen. En schimmel in de badkamer voorkomen, is helemaal niet zo moeilijk. Ontdek hier hoe je te werk gaat. 

Het belang van isolatie

Schimmel ontstaat door condensvorming. Warme, vochtige lucht koelt immers af en hecht zich aan plekken waar het kouder is (zoals muren of plafonds). Het is dus zaak om het temperatuurverschil tussen de lucht en het oppervlak zo klein mogelijk te houden. Zo hou je de condensvorming onder controle. Hoe je dat doet? Door de muren goed te isoleren en resoluut te kiezen voor ramen met een hoge isolatiewaarde.

Hou het koel en gebruik de juiste verf

Schimmels gedijen het beste in een vochtige en warme omgeving. Laat de verwarming dus niet onnodig draaien. Verder is het ook een goed idee om schimmelwerende verf te gebruiken voor de muren en het plafond.

Schimmel in de badkamer voorkomen en ventilatie

Het doeltreffendste middel tegen schimmelvorming is nog altijd voldoende ventileren. Gewoon de ramen even openzetten is niet voldoende. Er moet een voortdurende aanvoer van verse lucht zijn. Er bestaan twee ventilatiesystemen die hun nut al hebben bewezen:

  • Natuurlijke ventilatie: verse lucht wordt aangevoerd door roosters in ramen, deuren of buitenmuren.
  • Mechanische ventilatie: een ventilator zuigt verse buitenlucht aan en voert onzuivere lucht af. De warmte uit de afgevoerde lucht kan gerecupereerd worden.

Het tweede systeem is meer gesofisticeerd en efficiënter, maar er staat natuurlijk ook een prijskaartje tegenover.

Hoe schimmelvorming aanpakken?

Heb je toch last van schimmelvorming? Dan is het zaak om er snel bij te zijn en de schimmel grondig te verwijderen. Maak gebruik van een schimmelwerend product en behandel het oppervlak enkele keren. Spoel daarna af met water. Als de muur beschadigd is, breng je best een nieuwe laag verf aan. Vergeet niet om kieren en gaten met een schimmelwerende silicone te behandelen.

12 08 2014
schimmel in de badkamer voorkomen
Ga naar de catalogus