Een wc plaatsen in je badkamer: hoe begin je eraan?

Werkt het toilet in je badkamer niet meer naar behoren? Of wil je een wc met een andere look? Dan is het tijd om de handige harry in jezelf naar boven te halen. Je kan uiteraard ook altijd een beroep doen op een vakman, want een wc plaatsen is precisiewerk. Wij geven je alvast enkele tips mee die je al een heel eind op weg helpen.

Een staand of hangend toilet?

Een wc plaatsen begint bij het kiezen van het juiste model. Wil je een staand toilet of verkies je een hangend model? Het zijn keuzes die je vooraf moet maken en die een impact hebben op de plaatsing. Een hangend toilet wordt namelijk in de wand gemonteerd, terwijl een staand toilet gewoon op de grond staat. Als je veel belang hecht aan stijl en elegantie, kies je het best voor een hangende wc. Hou er wel rekening mee dat dit type duurder is. In de handel zijn er wc’s in diverse stijlen verkrijgbaar: van klassiek over landelijk tot modern.

Een wc plaatsen: de afmetingen

Wil je een wc plaatsen in de badkamer? Dan is de beschikbare ruimte van heel groot belang. Als je een bestaand toilet vervangt, is er uiteraard voldoende plaats. In het andere geval moet je rekening houden met de volgende instructies:

  • Voorzie links en rechts minstens 20 cm
  • Vóór het toilet is er 30 tot 40 cm bewegingsruimte nodig

Vooral als je een compacte badkamer hebt, is de indeling belangrijk. Staat er een wastafel, een bad of een badkamermeubel in de buurt van je toilet? Allemaal factoren waarmee je rekening moet houden. Zelf een plannetje op papier zetten, is altijd een goed idee.

Waterbesparend toilet

Bij de keuze van een nieuwe wc hou je het best ook rekening met het waterverbruik. De technologie staat niet stil en fabrikanten besteden veel aandacht aan waterbesparende toiletten. Alle wc’s zijn tegenwoordig uitgerust met een spaarknop waardoor je heel wat minder water verbruikt bij het doorspoelen. Dat merk je op de factuur van je waterleverancier en ook het milieu wordt er beter van.

07 08 2014
Een wc plaatsen: ontdek hier hoe je eraan begint.
Ga naar de catalogus