Hout in de badkamer? Hier moet je rekening mee houden

Hout staat garant voor warmte en gezelligheid. Het is niet alleen een vaste waarde in woonkamers en salons, ook in badkamers wordt hout veel gebruikt. Niet verwonderlijk, want het is een natuurlijk materiaal met een bijzondere look. Als je hout in je badkamer wilt gebruiken, moet je met een aantal zaken rekening houden. Wij zetten de voornaamste aandachtspunten op een rijtje en geven je tips en advies mee

Hout in de badkamer: welke houtsoorten?

Wil je hout in de badkamer? Dan moet je in de eerste plaats de juiste houtsoort gebruiken. Je keuze is van doorslaggevend belang voor de levensduur van je houten vloer of meubels. Ga niet lukraak voor de eerste de beste houtsoort, maar kies verstandig. Anders zal het hout binnen de kortste keren uitzetten, verkleuren of zelfs rotten en word je met extra kosten geconfronteerd. Je moet om te beginnen houtsoorten met een hoge duurzaamheidsklassegebruiken. Welke houtsoorten zijn geschikt?

  • Teak, iroko of merbau: tropisch hardhout is ideaal voor bijvoorbeeld de zitbank in je douche of de afwerking van je bad.
  • Eik of beuk: massief hout kun je gebruiken in vochtige ruimtes op voorwaarde dat je ze behandelt.
  • Ceder: zachte houtsoorten zijn onder meer geschikt voor de afwerking van de muren.

Houten badkamervloer: goed idee of net niet?

Een houten badkamervloer ziet er niet alleen goed uit, maar is ook heel aangenaam om op te lopen. Veel mensen vallen dan ook voor de charme van parket, maar twijfelen of het in de badkamer wel geschikt is. Toch is parket perfect mogelijk, op voorwaarde dat je het op de juiste manier behandelt. Parket moet je volledig waterdicht maken met een vernislaag en regelmatig onderhouden. Massieve parket kan je ook boenen of oliën. Bij laminaat is vernis niet nodig, maar je moet wel vermijden dat er water op blijft staan. Anders zal de laminaat vervormen en moet je hem vervangen.

Hout in de badkamer: vocht zo veel mogelijk voorkomen

Een badkamer is een vochtige ruimte, wat een grote impact kan hebben op hout. Hout is namelijk een natuurlijk materiaal dat kan inkrimpen of uitzetten. Gelukkig is het gebruik van hout in de badkamer perfect mogelijk dankzij voldoende verluchting en ventilatie. Voorzie zeker een ventilatierooster en zet indien mogelijk het raam van je badkamer open. Je kunt ook een automatisch ventilatiesysteem installeren.  

Je merkt het, hout in de badkamer is verre van een utopie. Mits de keuze van de juiste houtsoort en de juiste behandeling kan het perfect!

31 07 2014
Hout in de badkamer: de aandachtspunten op een rijtje
Ga naar de catalogus