Waterverbruik in de badkamer terugdringen: tips

Een badkamer staat synoniem met water verbruiken. Het is heerlijk om een deugddoend bad of een lange douche te nemen. Maar als je veel water verbruikt, zal je dat ook merken aan je waterfactuur. Dankzij een aantal eenvoudige tips kan je het waterverbruik in de badkamer aanzienlijk inperken. Bovendien wordt water wereldwijd almaar schaarser en doe je er dus goed aan om deze kostbare vloeistof niet te verspillen.

Waterverbruik beperken dankzij thermostatische kranen

Wanneer je je badkamer inricht, moet je heel wat keuzes maken en knopen doorhakken. Een daarvan is het kraanwerk. Het moet uiteraard passen bij de stijl van je badkamer en je persoonlijke smaak, maar let ook op het waterverbruik! Thermostatische kranen zijn hierbij de beste oplossing. Ze zorgen ervoor dat het water snel de juiste temperatuur bereikt waardoor er geen energie en water worden verspild.

Water besparen in de douche

In de douche maak je het best gebruik van een spaardouchekop. Dankzij de ingebouwde technologie zorgt hij ervoor dat het water zich met de lucht vermengt. Op die manier bespaar je tot 50% water (in vergelijking met een traditionele douchekop). Als je een douche neemt, is het ook een goed idee om de kraan dicht te draaien wanneer je je haar of je lichaam wast.

Ook een debietbegrenzer beperkt het waterverbruik: hij verzekert een constant debiet, ook bij een hoge druk.

Waterverbruik toilet

Toiletten zijn ook echte waterverslinders: per spoelbeurt souperen ze ongeveer 10 liter water op. Je kan regenwater gebruiken om je wc door te spoelen, maar er zijn ook andere remedies. Tegenwoordig zijn toiletten uitgerust met twee doorspoelknoppen: een voor een kleine en een voor een grote boodschap. Let er ook op dat het water in het toilet niet blijft ‘lopen’ (duidelijk hoorbaar). Bij oudere modellen met een traditionele spoelbak duikt dit probleem af en toe op.

Eenvoudige tips

Verder zijn er nog een aantal eenvoudige tips die je kan gebruiken om je waterverbruik onder controle te houden.

 

  • Draai de kraan dicht terwijl je je tanden poetst.
  • Herstel lekken in leidingen onmiddellijk.
  • Vermijd een druppelende kraan of lekkende douchekop.
  • Controleer de afdichtingen van je badkamertoestellen regelmatig.
  • Zorg ervoor dat je leidingen tegen vorst zijn bestand.
10 01 2014
waterverbruik-badkamer
Ga naar de catalogus