Mengkranen in de badkamer: zuinig en gebruiksvriendelijk

Mengkranen zijn aangesloten op zowel koud als warm water. Je kan het water naar hartenlust mengen zodat het de juiste temperatuur bereikt. Mengkranen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen: met één of twee grepen. Ze hebben een goeie prijs-kwaliteitsverhouding en zijn gebruiksvriendelijk.

Twee draaiknoppen

Doorgaans hebben mengkranen voor de badkamer twee draaiknoppen: één voor koud en één voor warm water. Het koude water komt gewoon uit de waterleiding, terwijl het warme water afkomstig is van de boiler. Om te temperatuur te regelen, draai je beide kranen tot op de juiste hoogte open. Mengkranen worden vooral aan de wastafel gebruikt. Voor baden zijn thermostatische kranen heel populair omdat die het water automatisch de juiste temperatuur doen bereiken.

Mengkranen en thermostatische kranen

Mengkranen zijn goedkoper dan thermostatische kranen, maar die zijn dan weer zuiniger. Dat is ook de reden dat ze vooral in baden worden gebruikt. Wanneer je een bad neemt, verbruik je immers liters water en dan heb je er vooral baat bij om daar zo zuinig mogelijk mee om te springen. Je doet er met andere woorden goed aan om beide soorten badkamerkranen te combineren om zo een ideale verhouding te verkrijgen tussen kwaliteit, efficiëntie en zuinigheid.

Eengreepmengkranen in opmars

Vroeger werden er bijna altijd tweegreepmengkranen gebruikt. De laatste jaren zijn eengreepmengkranen ook aan een opmars begonnen. Met één hendel kan je de temperatuur en de sterkte van de waterstraal regelen. Het is een gebruiksvriendelijk systeem waarbij je de hendel naar links of rechts draait om de temperatuur van het water te bepalen. Wanneer de hendel in dezelfde stand blijft, krijg je een constante temperatuur.

Mengkranen juist gebruiken

Je doet er goed aan om de hendel van een eengreepmengkraan vanaf het begin niet volledig open te draaien. Anders wordt er te veel water en gas verbruikt, terwijl het water nog niet de juiste temperatuur heeft. Wanneer je de mengkraan op de juiste manier kan je dus besparen op water en energie. Het is ook een goed idee om de hendel altijd in de middenstand te laten staan zodat je niet elke keer de juiste temperatuur moet zoeken. Want dat kost tijd, energie en geld!

28 11 2013
mengkranen badkamer
Ga naar de catalogus