Eerste hulp bij badkamer renovatie

Een badkamer renoveren is een klus waar veel bij komt kijken. Hoe klein of groot de renovatie ook is, je doet er goed aan om bij de start een stappenplan te maken waarop je altijd kan terugvallen. Op die manier wordt je badkamer renovatie bijna kinderspel. Het is ook altijd een goed idee om zelf een plannetje te tekenen zodat de renovatie concreet wordt. Daarmee verkrijg je een overzicht van wat er moet gebeuren en kan je de nodige vakmannen contacteren om de werken uit te voeren. Waarmee moet je allemaal rekening houden? Wij zetten de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje.

Budget en beschikbare ruimte

Om te beginnen moet je rekening houden met je budget. Hoeveel kan je spenderen en wat staat daar tegenover? Vraag offertes op bij verschillende partijen en kies ook je badkamermeubels en toestellen zorgvuldig uit. Maak de rekensom zodat je op het eind van de rit niet over je budget gaat. Ten tweede is het belangrijk om de beschikbare ruimte in het oog te houden en, daaraan gekoppeld, het aantal personen dat de badkamer zal gebruiken. Heb je bijvoorbeeld een gezin met twee kinderen? Voorzie dan zeker een dubbele lavabo!

Badkamer renovatie: welk materiaal en welke meubels

Vervolgens kan je de badkamermeubels en de installaties kiezen. Welke stijl van badkamer wil je? En welk materiaal past daar het beste bij? Ga je voor strak en modern of eerder klassiek? Kies je een inloopdouche of een bad-douche combinatie? Het heeft allemaal een invloed op de werkzaamheden die nodig zijn voor de renovatie van je badkamer. Het is altijd een goed idee om inspiratie op te doen en advies te vragen aan specialisten. Zo krijg je een compleet overzicht van wat er mogelijk is. Verlies bij het kiezen van de toestellen, naast de duurzaamheid, ook het onderhoudsgemak niet uit het oog.

Badkamer renoveren: afbreken

Zodra de voorbereiding is afgewerkt, kan je aan de eigenlijke badkamer renovatie beginnen. Begin niet ondoordacht af te breken, maar doe het op een gestructureerde manier. Hou rekening met de afvoerbuizen en de verlichting. Maak de tegels zorgvuldig los en verwijder alle toestellen. Vergeet ook zeker het water niet af te sluiten. Afbraakwerken kan je, ook wanneer je geen specialist bent, voor het overgrote deel zelf doen.

De eigenlijke renovatie

Bij de badkamer renovatie zelf komen er een aantal aspecten aan bod. We zetten de voornaamste op een rijtje:
>Heb je een nieuwe douche of lavabo? Dan moet je waarschijnlijk de waterleidingen verleggen.
>Plaats de vloerverwarming.
>Engageer een elektricien voor de elektriciteitswerken.
>Laat nieuwe ramen en deuren plaatsen.
>Nieuwe pleisterwerken: doe een beroep op een vakman.
>Zorg voor nieuwe vloer- en muurbekleding.
>Laat de badkamermeubels installeren.
>Sanitair en kranen laten plaatsen.

Wij wensen je veel succes bij je badkamer renovatie en veel genot in je nieuwe badkamer!

13 11 2013
badkamer renovatie
Ga naar de catalogus