Hoe een wastafel onderhouden?

Aan een wastafel spendeer je niet alleen ontelbare uren, ze vormt ook een van de blikvangers in je badkamer. Ze staat zonder twijfel bovenaan in de rangschikking van ‘belangrijke onderdelen in de badkamer’. Om er lang gebruik van te kunnen maken en ze altijd te laten blinken, is het nodig om een wastafel regelmatig en op de juiste manier te onderhouden. Doe je dat niet, dan lijdt de uitstraling van je badkamer eronder en loop je het risico dat je de wastafel sneller dan verwacht zal moeten vervangen.

Wastafel is multifunctioneel

Aan een wastafel doen we allerlei dingen: handen wassen, tanden poetsen, scheren, haarkleurspoelingen gebruiken,… Een wastafel krijgt dan ook, behalve water, heel wat vloeistoffen te verwerken die niet altijd onschadelijk zijn. Door sommige producten krijgt het materiaal waaruit de wastafel bestaat, het hard te verduren en kan het beschadigd worden. De wastafel moet dan ook beschermd worden tegen zuren, ontstoppingsmiddelen, chloor,…

Duurzaam onderhoud

Tegenwoordig zijn wastafels uit duurzame materialen gemaakt en kunnen ze tegen een stootje. Het materiaal zelf zorgt er dan ook voor een stuk voor dat de wastafel in goeie staat blijft en jarenlang meegaat. Maar wastafel onderhoud is minstens even belangrijk. Een wastafel moet je – net zoals een bad, douche en douchescherm – met zorg behandelen. Het zorgt niet alleen voor een mooie look, maar ook voor een langere levensduur.

Wastafel onderhoud: aandachtspunten

Waarop moet je letten wanneer je een wastafel poetst? Om te beginnen gebruik je gewoon water en zeep. Na de poetsbeurt gebruik je een doek om de wastafel droog te wrijven. Let erop dat je geen schoonmaakproduct gebruikt dat schuurmiddelen bevat want dat kan  krassen veroorzaken. Als de afvoer verstopt is, gebruik dan bij voorkeur een ontstopper en probeer soms schadelijke chemische ontstoppingsmiddelen te vermijden. Te heet water gebruiken (boven de 60° C) is ook geen goed idee want daardoor loop je het risico op scheuren. Ten slotte is regelmatig onderhoud de boodschap!   

10 10 2013
wastafel onderhouden
Ga naar de catalogus