Verbruik minder water met een spaarknop voor je toilet

Om je toilet door te spoelen heb je heel wat water nodig: wc’s zijn verantwoordelijk voor maar liefst 35% van onze dagelijkse verbruik van drinkwater.  Oké, doorspoelen is noodzakelijk voor de hygiëne, maar het heeft wel een belangrijke impact op het milieu. Wordt water niet het ‘blauwe goud’ genoemd? We geven je graag enkele tips om elke dag minder water te verspillen en zo je waterfactuur flink te doen dalen.

Enkele cijfers

Op een doorsneedag ga je zo’n vier keer naar het toilet en elke keer dat je doortrekt, jaag je er gemiddeld negen liter water door. Voor een gezin met twee kinderen betekent dat dagelijks 144 liter water of 240 euro per jaar. Dat is een mooie som die je aan heel wat andere zaken zou kunnen uitgeven.

Hoe kun je verspilling vermijden?

Droogtoilet

Er bestaan zogenaamde droogtoiletten die helemaal geen water verbruiken. Maar zulke wc’s zijn niet ideaal en bovendien is de installatie erg moeilijk, zeker in een gebouw met meerdere bewoners.

Hergebruik van regenwater

Als je een woning bouwt, is het in Vlaanderen en in Brussel verplicht om een recuperatiesysteem voor regenwater te installeren. Wil je zo’n systeem in een bestaand huis installeren, dan moet je wel ingrijpende renovatiewerken uitvoeren.

Toilet met spaarknop

Door een toilet met spaarknop te gebruiken kun je 45 tot 60 procent water uitsparen. Per persoon en per jaar is dat maar liefst 5.000 liter!

Waarom kiezen voor een toilet met spaarknop?

Er zijn nog altijd veel gezinnen die nog een toilet ‘van de oude generatie’ hebben. Als zo’n toilet met klassiek reservoir meer dan vijftien jaar oud is, kan het per doortrekbeurt makkelijk achttien liter water verbruiken. Dat is het dubbele van de huidige systemen.

Als je kiest voor een toilet met spaarknop, kun je bij elk gebruik doorspoelen met de gepaste hoeveelheid water. Hou je het bij een kleine boodschap, dan is het overbodig om veel liters water te gebruiken.

Met een klassiek reservoir spoel je iedere keer sowieso negen liter water door. Heb je een spaarknop, dan kun dat beperken tot drie liter.

Ontdek de toiletten met spaarknop van Lafiness. Heb je vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

03 11 2016
Ga naar de catalogus