Ventilatie in de badkamer: dit moet je onthouden

In  een natte ruimte is ventilatie een absolute must. Want blijft het vocht in de badkamerlucht hangen? Dan condenseert het op het plafond, en ontstaat er schimmel.

Met een paar eenvoudige verluchtingtips kun je vochtoverlast in je badkamer voorkomen. Voor mechanische ventilatiesystemen roep je het beste de hulp van een vakman in. 

Natuurlijke verluchting of warmte

  • Voer lucht af - Verlucht je badkamer tot nog een uur na je een douche of bad nam. Zet je raam open, zorg voor een afvoerrooster in het plafond of raamkader. Of installeer een afvoerkanaal met een diameter van minstens 12,5 cm.
  • Warm lucht op - Natuurlijke ventilatie biedt niet altijd garantie op een goede verluchting. Via een open raam en rooster komt natte en koude lucht naar binnen, en die neemt minder vocht op dan warme. Verwarm je badkamer dus voldoende en continu om condens op het plafond te voorkomen. Of zet de badkamerdeur open of zorg voor een ventilatieopening: een kier of een rooster onderaan in de deur.

Het juiste mechanische ventilatiesysteem

Heeft je badkamer geen raam? Wil je de afzuiging kracht bijzetten? Installeer dan zeker een mechanisch ventilatiesysteem. Vraag je vakman je welke ventilator voor jouw badkamer geschikt is.

  • Plafond- en muurventilatoren hebben een goede luchtafvoercapaciteit. Deze opbouwventilatoren zijn niet duur en ideaal bij korte luchtafvoerkanalen. 
  • De buisventilator is perfect voor kleine wc’s of compacte badkamers Je plaatst hem in zijn geheel in de luchtafvoerbuis. 
  • Een kanaalventilator is onzichtbaar weggewerkt tussen twee afvoerbuizen buiten de badkamer. Zo heb je minimale geluidsoverlast. Hij kan veel lucht verplaatsen over langere afvoerafstanden.
  • Bij axiale en radiale badkamerventilatoren zorgen snel ronddraaiende schoepen voor luchtstromingen. Ze werken axiaal, zoals een propeller of radiaal, als een schoepenrad. Een axiaalventilator kan veel lucht verplaatsen. Een radiaalventilator bouwt dan weer beter de luchtdruk op, wat gunstig is bij langere afvoerkanalen.

Correcte capaciteit luchtafvoer

Je berekent de capaciteit van je badkamerventilator met een eenvoudige formule: Lengte x Breedte x Hoogte x 10. Voor een badkamer van 12m² en 2 m plafondhoogte heb je dus een luchtafvoercapaciteit nodig van (4x3x2.5)x10=300m3/h. Heb je al een mechanische ventilator? Check of hij krachtig genoeg is door er een blaadje toiletpapier voor te houden. Wordt het weggeblazen? Dan zuigt hij de lucht niet af en werkt hij onvoldoende.

Geschikte ventilatorbediening

Ook voor de bediening heb je de keuze uit meerdere systemen.

  • Met een eenvoudige aan/uitschakeling zet je de ventilator samen met het licht aan en uit. Dit is niet ideaal: vocht blijft in de lucht hangen – tot een uur nadat je de badkamer gebruikte.   
  • Een nalooptimer zorgt ervoor dat je ventilator nog een tijd blijft draaien om de badkamer te verluchten.
  • Een badkamerventilatie met hygrostaat schakelt automatisch aan en uit naargelang het vochtgehalte in de ruimte. Je stelt de vochtwaarden zelf in.
  • Met een infraroodbediening schakelt de ventilator zich aan als hij beweging detecteert.
08 03 2016
Ga naar de catalogus