Hoe je bevroren leidingen kunt voorkomen

Bevroren leidingen kunnen heel wat schade veroorzaken en je met onverwachte kosten opzadelen. Beter voorkomen dan genezen is dan ook de boodschap. Als het kwik onder nul duikt, is het al te laat om maatregelen te nemen. Beter is het om ruim op voorhand een aantal zaken aan te pakken. Met deze eenvoudige tips voorkom je onheil en kun je meteen aan de slag.  

Geef koude buitenlucht geen schijn van kans

Waterleidingen bevinden zich dikwijls in de kelder, waar de temperatuur laag is en er heel wat koude lucht binnenkomt. Hier moet je opletten, omdat ijzige buitenlucht de leidingen schade kan berokkenen. Sluit alle kieren goed af en vermijd tochtgaten. Op die manier voorkom je vorstschade.

Binnentemperatuur mag niet te laag zijn

De beste manier om niet te maken te krijgen met bevroren leidingen? De binnentemperatuur niet te laag laten zakken. Tien graden is een goede maatstaf. Als je tijdens de winterperiode met vakantie gaat, stel de thermostaat dan juist in.

Bevroren leidingen voorkomen? Gebruik isolatie!

Bevroren leidingen kun je voorkomen door ze te isoleren. Breng een isolatielaag aan rond de leidingen en let erop dat het isolatiemateriaal stevig vastzit. Besteed extra aandacht aan bochten en verbindingsstukken. Hou er wel rekening mee dat isoleren niet volstaat bij heel strenge vorst.

Tip: Leidingen in de tuin moet je volledig laten leeglopen vooraleer de vorst z’n intrede maakt. Anders raken ze gegarandeerd bevroren en zullen ze scheuren vertonen.

Bevroren leidingen aanpakken

Zijn je leidingen toch bevroren? Sluit dan onmiddellijk de hoofdkraan af. Je kunt de leidingen zachtjes opwarmen, bijvoorbeeld met een haardroger. Voorzichtigheid is geboden wanneer je de hoofdkraan weer opendraait, want anders kunnen de leidingen alsnog barsten. Ontstaat er toch een barst in een van de waterleidingen? Laat dan eerst het lek herstellen.

11 12 2015
Ga naar de catalogus