Btw bij renovatie: wat verandert er op 1 januari 2016?

Staan er renovatiewerken op stapel? Dan moet je vanaf 2016 rekening houden met strengere normen. De federale regering heeft namelijk beslist dat alleen woningen die ouder zijn dan tien jaar in aanmerking komen voor de gunstige btw-regelgeving van zes procent bij renovatie. Tot het eind van het jaar geldt de huidige regelgeving waarbij woningen ouder dan vijf jaar in aanmerking komen.

Aan deze voorwaarden moet je voldoen

Om vanaf 2016 van het btw-tarief van zes procent gebruik te kunnen maken, moet je aan deze voorwaarden voldoen:

  • Je woning moet ouder zijn dan tien jaar. Als maatstaf wordt de datum genomen waarop je huis of appartement voor het eerst bewoond werd.
  • Het gaat om een privéwoning. Als je je woning voor meer dan vijftig procent voor beroepsdoeleinden gebruikt, geldt een btw-tarief van 21 procent.
  • De renovatiewerken moeten betrekking hebben op de woning zelf. Werkzaamheden aan bijvoorbeeld je tuin of zwembad komen niet in aanmerking.
  • Je engageert een aannemer die je – nadat de werken zijn uitgevoerd - een schriftelijk bewijs bezorgt.

Maak gebruik van de 6% btw bij renovatie voor je sanitair

Het gunstige btw-tarief van zes procent geldt ook wanneer je renovatiewerkzaamheden aan je sanitair laat uitvoeren. Ideaal dus voor wie plannen heeft om zijn of haar badkamer een upgrade te geven.

Is je woning ouder dan tien jaar? Dan hoef je je geen zorgen te maken en verandert er niets vanaf 2016. In het andere geval doe je er goed aan om je vooraf te informeren. 

08 12 2015
Ga naar de catalogus