Regenwaterrecuperatie: ideaal om water in het toilet te besparen

Met z’n allen gebruiken we dagelijks gigantische hoeveelheden water. Leidingwater neemt dan ook een flinke hap uit het gezinsbudget. Om je waterverbruik in te perken, is er gelukkig een oplossing. Dankzij regenwaterrecuperatie kan je een flink stuk op je waterverbruik besparen. Vooral bij het doorspoelen van het toilet, is dit meer dan welkom. Bovendien is regenwaterrecuperatie ook ontzettend milieuvriendelijk!

Waarvoor regenwaterrecuperatie gebruiken?

Regenwaterrecuperatie is een perfect alternatief voor drinkwater, maar kan het niet volledig vervangen. Hiervoor kan je regenwater gebruiken:

  • toilet doorspoelen
  • tuin besproeien
  • terrassen en tuinpaden proper maken
  • in de wasmachine

Het regenwater wordt gefilterd door koolstoffilters, maar is niet geschikt om bijvoorbeeld te douchen of je tanden te poetsen. Het bevat namelijk bacteriën en kan je gezondheid schade berokkenen.

Het toilet is goed voor 30% van het totale waterverbruik

Gemiddeld wordt er in Vlaamse gezinnen jaarlijks ongeveer 40.000 liter water per persoon verbruikt. De douche en het bad zijn goed voor 40%, terwijl het toilet met bijna 30% op de tweede plaats in de rangschikking prijkt. Als je voor dat aandeel regen- in plaats van leidingwater kan gebruiken, zullen de cijfers op je waterfactuur zienderogen dalen.

Hoe gaat het in z’n werk?

Regenwaterrecuperatie werkt via een vrij eenvoudig principe. In een put wordt het regenwater opgevangen. Via een pomp wordt het water gefilterd waarna het door de leidingen naar de juiste bestemming gaat. Regent het niet voldoende? Geen nood, want de pomp schakelt automatisch over op leidingwater. Het is belangrijk om de pomp en de filters op tijd en stond te onderhouden. Anders dreigt je installatie het te begeven en word je met extra kosten geconfronteerd.

De troeven van regenwater

Regenwater is onuitputtelijk en gratis. Waarom zou je het dan niet gebruiken? Bovendien bevat het geen chloor en kalk en is het zachter dan leidingwater. Daardoor moet je minder wasverzachter en ontharder gebruiken als je de was doet. Je wasgoed slijt minder snel en je wasmachine gaat langer mee.

Je merkt het, er is geen reden denkbaar om regenwaterrecuperatie links te laten liggen. De investering loont de moeite en verdient zichzelf na verloop van tijd terug!

13 03 2015
Ga naar de catalogus