Je porseleinen wasbak schoonmaken? Zo hou je hem jarenlang mooi

Sanitair in porselein is niet alleen een lust voor het oog, het heeft ook het imago onderhoudsarm te zijn. Dat is niet geheel onterecht. Maar sommige meubels, zoals je wasbak, krijgen het vaak zwaar te verduren: tandpastavlekken, zeepresten van kattenwasjes, overblijfselen van scheerbeurten en make-up, … Je porseleinen wasbak regelmatig schoonmaken is bijgevolg een must om lang te blijven genieten van een mooi, glanzend exemplaar. 

Porselein: minimale moeite voor een maximale glans 

Porselein is een duurzaam materiaal. Het is niet poreus en dankzij z’n glanzende glazuurlaag krijgen kalk en vuiltjes niet snel de kans om zich vast te zetten op het oppervlak. In principe is af en toe spoelen met lauw water voldoende om je porseleinen wasbak schoon te krijgen. Probeer er een goede gewoonte van te maken om je wasbak meteen te spoelen na gebruik, en je bent er zo klaar mee! 

Hardnekkige vlekken op je porseleinen wasbak?  

Verschijnen er na verloop van tijd toch vlekken op je wasbak die je niet weg krijgt met water? Grijp dan niet meteen naar de grove middelen. Hoewel de glazuurlaag van je porseleinen wasbak in principe bestand is tegen agressieve chemische middelen, zijn die laatste niet goed voor het milieu. Bovendien kun je het porselein bij onjuist gebruik alsnog beschadigen, waardoor schoonmaken een stuk moeilijker wordt. Onze tips: 

  •  Behandel vlekken met een zacht reinigingsmiddel en een uitgeknepen zachte doek. Kies voor een product zonder bleekmiddel, want dat kan de beschermlaag aantasten. 
  • Gebruik eventueel verdunde (schoonmaak)azijn die je even laat intrekken. 

  • Wil je toch een chemisch middel gebruiken? Test het voor de zekerheid op een klein plekje van je wasbak.  

  • Porselein met een intacte beschermlaag kun je voorzichtig behandelen met schuurpoeder of een schuursponsje. Gebruik nooit staalwol, omdat je de beschermlaag daarmee gegarandeerd beschadigt. 

12 08 2018
Ga naar de catalogus