Last van kalkaanslag? Je kraan ontkalken is kinderspel met deze tips

Kalkaanslag is vaak een hardnekkig probleem in de badkamer. Zowel kranen, tegels als douchewanden krijgen het hard te verduren. En kalk is niet alleen geen fraai zicht, het kan je kranen of douchekoppen ook volledig verstoppen en zo de waterdruk doen afnemen. Ontdek onze handige tips om je kraan in een handomdraai te ontkalken!

Tante Kaat weet raad

Hét huis-, tuin- en keukenmiddeltje om af te rekenen met kalk? Azijn! Voeg een scheut toe aan wat warm water en gebruik het mengsel om de vlekken van je kraan te schrobben. Komt de kalkaanslag er niet meteen af? Drenk dan een doekje in het azijnwater en wikkel dat om je kraan heen, zodat het mengsel even kan inwerken. Vergeet niet om alles grondig na te spoelen met schoon water en af te drogen, want anders blijft de azijn nog nawerken. Geen azijn in huis? Shampoo of glansspoelmiddel voor de vaatwas werken ook goed tegen kalk.

Opgelet! Gebruik nooit onverdunde azijn op verchroomde kranen, want dat kan het chroom beschadigen.

Binnen- én buitenkant van je kraan ontkalken

Is het kwaad al geschied en ervaar je een verminderde waterdruk? Dan is het tijd om je kraan te demonteren. Draai de hoofdkraan van de waterleiding dicht voor je de kraan losmaakt en uiteen haalt. Laat alle onderdelen enkele uurtjes in azijnwater weken – behalve de rubberen dichtingsring – en je kraan zal weer naar behoren functioneren. Vergeet niet grondig na te spoelen en af te drogen voor een onberispelijk resultaat.

Voorkomen is beter dan genezen

Als je last hebt van hard water, kun je ook een waterontharder installeren. Die haalt kalk en andere mineralen uit het water, waardoor het weer zacht wordt en je minder schoonmaakwerk zult hebben. Verder loont het om je kranen en wanden droog te wrijven na elk gebruik. En wist je dat er ook douchewanden met een antikalklaag bestaan?

21 07 2018
Ga naar de catalogus