Zo verbrand je je nooit meer aan te warm water

Uiteraard heeft vandaag iedereen koud én warm water in zijn badkamer. Toch blijft het altijd opletten geblazen met warm water, zeker als je jonge kinderen hebt. Een ongeluk is namelijk vlug gebeurd. Je zou de eerste niet zijn die brandwonden oploopt door een moment van onoplettendheid. Hoe je het dan veilig houdt in de badkamer? We geven je enkele tips.

Veiligheid voor alles

Een badkamer is natuurlijk een ruimte om je te wassen én om volop te genieten, maar het is cruciaal dat dit in alle veiligheid gebeurt. In een slecht ingerichte of slecht ontworpen badkamer schuilen heel wat risico’s (slipgevaar, gevaar om je te stoten, …), maar de kans om je te verbranden aan heet water heb je in principe in elke badkamer. Enige waakzaamheid is dus op zijn plaats.

1.     Installeer thermostatische kranen

Regel nummer 1 om ongelukken met warm water te vermijden: installeer thermostatische kranen. Die kun je namelijk blokkeren op een temperatuur die veilig is voor kinderen. Wil je op een bepaald moment toch heter water, dan moet je een knop indrukken om de temperatuur te ontgrendelen, iets waarvoor kleine kinderen de handigheid missen. Als je de temperatuur blokkeert op maximum 38 °C, hoef je je geen zorgen te maken.

Wist je trouwens dat je zowel voor je bad, douche als wastafel thermostatische kranen kunt installeren?

2.     Gebruik enkel warm water indien nodig

Een tip die niet enkel je veiligheid, maar ook je portemonnee ten goede komt: laat geen warm water stromen als dat niet nodig is. Als je je gezicht of handen met lauw of koud water wast, hoeft de persoon na jou niet te vrezen voor te heet water bij het openzetten van de kraan.

3.     Laat je badkamer niet onbeheerd achter

Erg belangrijk: hou steeds een oogje in het zeil als je warm water gebruikt. Laat dus geen bad vollopen terwijl je even in een andere kamer iets gaat halen. Je kinderen of andere huisgenoten zouden gevaar kunnen lopen.

4.     Let ook op in de keuken

De raad die we je geven geldt trouwens niet alleen voor in je badkamer, maar ook voor in je keuken. Bovendien is het daar verstandig om een kokendwaterkraan achterwege te laten als je nog kleine kinderen in huis hebt. Better safe than sorry!

04 04 2018
Ga naar de catalogus