Zelf een badkamer installeren: zó pak je het aan

Om je droombadkamer te realiseren, hoef je heus niet per se een beroep te doen op een installateur. Als je handig bent, kun je ook zelf je badkamer installeren. We helpen je op weg met een stappenplan.

1.      Teken een grondplan uit

Of je nu een grote of een kleine badkamer hebt, de indeling is cruciaal. Want uiteraard wil je het maximum uit de beschikbare ruimte halen. Met een schaaltekening kun je makkelijk zien waar je alle elementen het best plaatst. Meet de ruimte nauwkeurig op en pas alle elementen netjes in het grondplan. Hou daarbij ook rekening met bijvoorbeeld aansluitingen, de manier waarop deuren opendraaien, ... 

2.      Installeer de leidingen en afvoerbuizen

Bij nieuwbouw of heropbouw moet je ook alle leidingen voor water en verwarming installeren. Om energie te besparen houd je je leidingen het best zo kort mogelijk. Installeer daarom je warmwaterketel vlak bij of indien mogelijk in je badkamer.

Één belangrijke tip voor afvoerbuizen: installeer die nooit onder een hoek van 90 graden. Twee opeenvolgende hoeken van 45 graden verminderen de kans op verstoppingen aanzienlijk.

3.      Bekleed de wanden, vloer en het plafond

Een badkamer is een vochtige plaats en moet dus met aangepast materiaal bezet worden. Pleisterwerk vereist enig vakmanschap. Ben je daar niet zo bedreven in, dan kun je ook werken met gipskartonplaten voor de wanden en het plafond.

Vloeren en ook wanden worden vaak betegeld. Er zijn tal van tegels mogelijk: geglazuurde tegels, mozaïek, marmeren tegels ... Tip: een antislipvloer kan je veel onheil besparen.

4.      Plaats de toestellen en de badkamermeubelen

Om je water te verwarmen kun je kiezen tussen een voorraad- of een doorstroomboiler. Let op: waterverwarmers verschillen enorm qua capaciteit, comfort, energiezuinigheid, rendement en prijs. Stem je keuze dus goed af op jouw behoeften.

Installeer ten slotte de badkamermeubelen en alle accessoires. Hiervoor zijn de mogelijkheden haast eindeloos.

Wat denk je bijvoorbeeld van deze ideeën?

07 12 2017
Ga naar de catalogus