Een badkamer efficiënt indelen: zó doe je dat

Er komt heel wat kijken bij het ontwerpen van een badkamer. De stijl van de tegels, het meubilair, de prijs...  Alles begint natuurlijk met de inrichting van de ruimte, want je wil je badkamer het liefst zo efficiënt mogelijk indelen. We geven enkele tips om de beschikbare oppervlakte optimaal te benutten! 

1. De badkamer in het grotere geheel

Sta je nog helemaal aan het begin van het keuzeproces? Bedenk dan waar in huis de badkamer het meest tot zijn recht komt. Als je namelijk graag vroeg opstaat, dan heb je het best een badkamer die op het oosten is gericht, zodat je je tanden kunt poetsen bij het licht van de ochtendzon. Ga je daarentegen liever ’s avonds lekker in bad? Dan richt je de badkamer juist beter naar het westen.

Houd ook rekening met het aantal mensen dat de badkamer zal gebruiken. Heb je bijvoorbeeld een extra wastafel of opbergkast nodig?

2. Van bed naar bad

Daarnaast is het een goed idee om de badkamer in de buurt van de slaapkamer(s) te plaatsen, en niet op de begane grond zoals in veel oude huizen nog het geval is. Het is veel fijner om direct vanuit je bed onder de douche te springen.

3. Maak een plattegrond om je badkamer efficiënt in te delen

Zodra je weet welke ruimte voor de badkamer gebruikt zal worden, meet je alles op en maak je een plattegrond op schaal. Die schets geeft je een overzicht van de beschikbare ruimte. Denk eraan dat je vaste elementen zoals deuren en ramen in de plattegrond opneemt, en vergeet ook niet de verwarming en verlichting aan te duiden op je plattegrond.

Tip: heb je veel ruimte? Overweeg dan om niet al je meubels tegen de muren te plaatsen, maar om juist iets in het midden van de kamer te zetten als aandachtspunt.

4. Begin bij het toilet

Een toilet is vaak direct aangesloten op een hoofdleiding die de leidingen onder de grond verbindt met een ontluchtingspijp op het dak. Het is daarom niet vanzelfsprekend om de plaats van het toilet te veranderen, dus voor een efficiënte indeling van de badkamer neem je het toilet als beginpunt en ontwerp je de badkamer daaromheen. Investeer bovendien direct in een kwalitatief toilet.

21 11 2017
Ga naar de catalogus