Zen-ochtenden in de badkamer: tips om je kinderen efficiënt te wassen

De onbeholpenheid van je kleine kinderen strooit wellicht wel eens roet in jouw ochtendprogramma, bijvoorbeeld wanneer ze hun badkamerritueel weer eens te lang rekken en jij vroeg naar je werk wil vertrekken. Vanaf wanneer kunnen je kinderen zichzelf wassen? En hoe schakel je hun  badkamerritueel een versnelling hoger wanneer het ’s ochtends een beetje vooruit mag gaan? Tips voor zen-ochtenden in de badkamer (en daarbuiten).

Kinderen wassen: hou dezelfde volgorde aan

Kinderen houden van regelmaat. Wanneer je hen wast, is het geen slecht idee om daarbij telkens dezelfde volgorde van handelingen aan te houden. Bijvoorbeeld: eerst het gezicht, daarna het bovenlichaam en de oksels, gevolgd door de benen en de voeten, en op het einde de geslachtsdelen. Zo weten je kinderen precies hoe het ochtend- of avondlijke wasritueel in zijn werk gaat. Bovendien sterkt die vaste volgorde hen in de gedachte dat ze het ‘ooit’ ook wel alleen zullen kunnen.

Leer je kinderen hoe ze zichzelf moeten wassen

Als ouder wil je natuurlijk dat je kinderen zich zelfstandig kunnen wassen wanneer de tijd rijp is. Het ogenblik waarop ze zich daar klaar voor voelen, verschilt van kind tot kind. Het ene kind kan niet wachten om zelf zijn of haar haren te wassen, het andere wordt nog het liefst van al door mamalief ingezeept. Aanvoelen is de boodschap, maar het houdt je niet tegen om hen stelselmatig de basisbeginselen van persoonlijke hygiëne bij te brengen en hen te stimuleren om zelf:

  • hun tandjes te poetsen
  • hun handen te wassen na elk toiletbezoek
  • dagelijks hun gezicht en oksels te wassen
  • dagelijks hun voeten, billen en geslachtsdelen te wassen
  • hun haren te kammen

Tip: door het voor te doen, laat je je kinderen zien hoe het moet. Geef daar mondeling nog wat uitleg bij en het komt wel goed met dat ‘zelf wassen’-ritueel.

Is je badkamer kindvriendelijk genoeg?

Door een antislipbadkamermat naast het bad of voor de douche te leggen maak je je badkamer veiliger voor de kinderen. Denk daarnaast ook aan kindvriendelijke badkamerkranen met een veiligheidsknop.

05 09 2017
Ga naar de catalogus