Verchroomde kranen schoonmaken: zó pak je dat aan!

Een blinkend mooie kraan is een lust voor het oog. Als je kranen net nieuw zijn, schitteren ze in volle glorie. Maar eenmaal in gebruik gebeurt het natuurlijk dat er tandpastavlekken, kalkaanslag of gewoon waterdruppels op je kranen terechtkomen, en dat is een stuk minder mooi. Het is dan ook een uitdaging om je kraan zo te poetsen dat er geen strepen of zeepresten op achterblijven. Hier alvast wat tips om je verchroomde kranen schoon te maken. Zó zien ze er in een handomdraai weer als nieuw uit!

Voorkomen is beter dan genezen

Het beste is natuurlijk voorkomen dat je kranen dof worden. Door je kraan droog te wrijven na ieder gebruik, krijgen kalkvlekken namelijk geen kans. Vergeten? Geen nood. Er zijn nóg oplossingen.

Verchroomde kranen schoonmaken met milde zeep

Ga niet meteen aan de slag met een agressief schoonmaakmiddel, want zo riskeer je de chroomlaag aan te tasten. Gebruik dus eerst een mild, warm zeepsopje met een zachte (zeem)doek om je kranen te poetsen. Spoel ze daarna af met schoon water. Als de aanslag erg oud of hardnekkig is, herhaal de behandeling dan een paar keer. Let op met microvezeldoekjes: die bevatten kleine schuurdeeltjes die krasjes kunnen achterlaten. Gebruik dus ook geen schuursponsjes. Eventueel kun je wel een tandenborstel gebruiken voor moeilijk bereikbare plaatsen.

Is de kraan nog altijd niet honderd procent schoon? Gebruik dan een vloeibaar reinigingsmiddel op basis van citroenzuur. Vermijd schurende, bijtende, azijnhoudende en chloorhoudende middelen. Die kunnen stuk voor stuk het chroom beschadigen. Als je toch schoonmaakazijn wilt gebruiken, meng het dan eerst met water. Daarnaast kun je voor verchroomde kranen ook hetzelfde product gebruiken waarmee je ramen en spiegels schoonmaakt. Zo verhef je je kranen tot ware eyecatchers!

17 08 2017
Ga naar de catalogus