Kranen kiezen: let zeker op de uitloop

Of het nu voor je keuken is of voor je badkamer: de juiste kranen moet je met zorg kiezen. Er zijn heel wat criteria waar je aandacht voor moet hebben, maar de uitloop van de kraan mag je zeker niet over het hoofd zien. Een woordje uitleg.

De uitloop van je kraan: functioneel en/of esthetisch?

De uitloop van een kraan of kraanhals is het gedeelte waar het water uitkomt. Dit onderdeel is in heel wat vormen en maten beschikbaar en is erg bepalend voor het design van je kraan. Zo heb je lange uitlopen, korte uitlopen, strakke uitlopen, sierlijk gebogen uitlopen ...

Je hebt dus heel wat vrijheid om een kraan naar jouw smaak te kiezen. Maar laat je niet alleen leiden door het uitzicht. Bedenk ook goed waarvoor de kraan precies moet dienen en ga na welk soort uitloop het handigst is in het dagelijks gebruik.

De geknipte keukenkraan

Een keukenkraan moet mooi zijn, uiteraard, maar zeker ook praktisch. In de keuken is een lange uitloop eigenlijk een must. Niets zo frustrerend als een kraan die te kort is om je potten of pannen makkelijk te kunnen vullen en afspoelen. Gebruik je vaak diepe kookpotten? Dan is een hoge, gebogen uitloop een heuse aanrader. Daar kun je makkelijk je pot onder plaatsen. Of kies een keukenkraan met een uittrekbare vaatsproeier in de kraanhals. Zo kun je werkelijk overal bij.

Kranen voor de badkamer kiezen

Voor je badkamer moet je verschillende kranen kiezen. Een wastafelkraan, douchekraan, badkraan ... voor elk van die kranen heb je andere eisen. Maar wees wel consequent en kies kranen die vormelijk bij elkaar passen. De lengte en de curve van de kraanhals is cruciaal. Zo wil je bijvoorbeeld niet dat de uitloop zo kort is dat je je handen helemaal tegen de rand van de wastafel moet houden om ze te wassen. Ook voor de fonteinkraan van de handenwasser in je toilet is dat natuurlijk cruciaal.

Belangrijke keuzecriteria

Natuurlijk is de uitloop maar een van de vele elementen die een rol spelen bij de keuze van de juiste kraan. Ook op deze vragen moet je een antwoord vinden:

  • Welke stijl wil je? Eigentijds, retro, met strakke of afgeronde vormen?
  • Wil je een mengkraan? Een eengreeps- of een tweegreepsmengkraan?
  • Wil je een traditionele kraan of een thermostatische kraan?
  • Welk materiaal geniet je voorkeur? Inox, chroom, roestvrij staal, ... ?
03 08 2017
Ga naar de catalogus