Inbouwkraan of opbouwkraan: wat verkies jij?

Het spreekt voor zich dat álle elementen in je badkamer van belang zijn, maar aan de keuze van het kraanwerk wil je natuurlijk extra aandacht besteden. Zo moet je je de vraag stellen of je kiest voor inbouwkranen of voor opbouwkranen. Die keuze is bepalend voor je comfort, maar zeker ook voor de look van je badkamer. We verduidelijken het verschil en helpen je een keuze maken.

Wat is een inbouwkraan?

De naam verraadt het eigenlijk al: bij een inbouwkraan zijn alleen de essentiële onderdelen van de kraan zichtbaar voor de gebruiker en zit de rest ingebouwd in de muur of het badkamermeubel. Inbouwkranen staan garant voor een modernere en luxueuzere look dan opbouwkranen waarbij wel alle onderdelen zichtbaar zijn.

Je kunt niet alleen een wastafelkraan inbouwen, maar ook een badkraan en zelfs een douchekraan. Op die manier kun je een inloopdouche heel minimalistisch houden, zeker als je ook de douchestang achterwege laat.

De voor- en nadelen van een inbouwkraan

De belangrijkste reden om voor een inbouwkraan te kiezen? De uitstraling: alle leidingen zijn netjes weggewerkt en de kraan wordt tot zijn essentie herleid. Zo heb je niet alleen meer ruimte, maar moet je ook minder schoonmaken. De montage is wel omslachtiger dan bij opbouwkranen en ook een defect onderdeel vervangen is minder eenvoudig.

Toch liever een opbouwkraan?

Als je een moderne badkamer wil inrichten, betekent dat niet dat opbouwkranen bij voorbaat uitgesloten zijn. Opbouwkranen kunnen net zo eigentijds, origineel en mooi zijn als inbouwkranen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor kranen met een strakke of met een meer organische look, met een hoge of een lage uitloop. Ook bepaal je zelf of je traditionele draaiknoppen wil of de voorkeur geeft aan een ééngreepsmengkraan.

Ten slotte nog een tip: kies zeker voor thermostatisch badkamerkranen; die zijn gebruiksvriendelijk, veilig én je spaart er water mee uit.

06 06 2017
Ga naar de catalogus