Hoe moet je een hangtoilet installeren?

Wil je zelf je badkamer renoveren? Wist je dat het perfect mogelijk is om zelf een hangtoilet te installeren? We vertellen je graag welke stappen je moet volgen.

Een hangtoilet installeren in zes stappen

Stap 1: demonteer het toilet dat je wil vervangen

Draai vooraleer je begint de watertoevoer toe. Spoel daarna een paar keer door om de stortbak te ledigen. Schroef het toilet daarna los van de grond.

Stap 2: plaats het frame

Meet de diepte van de bekisting. Bepaal hoe lang de stangen moeten zijn en zaag ze af op maat. Vijl ze bij, zodat de moeren er makkelijk over kunnen. Maak het frame vast op de juiste diepte en houd daarbij rekening met de bekisting.

Maak daarna de rest van het frame vast met behulp van de stangen en zet ze vast met de moeren. Vergeet niet om te checken of het frame waterpas staat. Maak het frame vast aan de muur met de juiste pluggen. Smeer de afvoerbuizen in met een glijmiddel zoals vaseline. Dat voorkomt lekkage. Monteer de afvoerbocht.

Stap 3: maak het frame vast aan de muur

Zet het frame op z’n plaats en maak de afvoerbocht vast. Schroef het frame vervolgens vast aan de muur. Verwijder het bedieningspaneel om in de stortbak te kunnen werken. Monteer de vlotterkraan en sluit hier een flexibele buis op aan die naar de waterkraan in de muur gaat. Voorzie dichtingen aan het uiteinde van de buis en sluit ze aan op de kraan. Draai het kraantje vervolgens open.

Stap 4: plaats de bekisting op het frame

Meet hoelang de draadstangen moeten zijn om het toilet te monteren en zaag ze af op maat. Vijl ze bij om er de moeren makkelijk op te kunnen schroeven. Monteer de watertoevoer- en afvoerbuis.

Breng de rand van het toilet over op deze buizen. Verwijder de buizen en steek ze in het frame. Breng de rand van het frame nu over op de buizen, zo weet je op welke lengte je de buizen moet afzagen. Werk de scherpe kantjes bij om te vermijden dat er water en vuil aan kan blijven hangen. Plaats de buizen terug en smeer glijmiddel aan de afvoerbocht.

Stap 5: plaats het hangtoilet

Plaats het hangtoilet en zet het vast met de moeren. Zorg ervoor dat het toilet waterpas hangt. Plaats de afschermdopjes. Vervolgens kun je de toiletbril en het deksel vastmaken met de bevestigingsklemmen en de scharnieren.

Stap 6: monteer het bedieningspaneel

Monteer het bedieningspaneel in het frame en zorg ervoor dat de haakjes mooi vastklikken. Plaats de schroeven in het paneel en breek ze op maat. Doe hetzelfde voor de bedieningsknoppen. Plaats ten slotte het paneel met de bedieningstoesten. Je hangtoilet is nu geïnstalleerd!

15 11 2016
hangtoilet installeren
Ga naar de catalogus