Sanitair in porselein onderhouden: zo gaat het makkelijk

Een bad, wastafel en toilet in porselein is pure klasse. Gelukkig is porselein onderhouden erg makkelijk. Met onze tips blijft je sanitair jarenlang mooi zonder dat je er veel moeite voor hoeft te doen! 

Niet poreus en dus erg onderhoudsvriendelijk 

Porselein is een bepaalde vorm van keramiek, op basis van kaolien, een witte kleisoort. Porselein wordt op een hoge temperatuur gebakken, wat het hard en doorschijnend maakt. En toch is porselein niet poreus. Daardoor is het erg onderhoudsvriendelijk: om de witte kleur te behouden, volstaat het in principe om je sanitair af toe eens af te spoelen met lauw water zonder zeep. 

Een kraaknet bad 

Heb je te maken met hardnekkige vlekken op je porseleinen bad? Dan kun je schuurpoeder gebruiken. Strooi wat van het poeder op de vlek en voeg een heel klein beetje water toe. Met de ruwe kant van een nieuw schuursponsje kun je vervolgens over de vlek met het schuurpoeder schrobben. 

Is de vlek nog niet weg? Dan kun je een puimsteen gebruiken om ze weg te werken. Let wel op: als je met een puimsteen gaat schrobben, moet je honderd procent zeker zijn dat je bad uit porselein gemaakt is. Gebruik je het op een badkuip in acryl of geëmailleerd staal, dan kun je lelijke krassen maken. 

Je toilet in porselein onderhouden 

Met een wc-borstel en wat allesreiniger kun je al heel wat. Voor hardnekkige vlekken is het best om de allesreiniger een nachtje in de toiletpot te laten staan alvorens je aan het schrobben gaat. Heb je geen reinigingsproduct bij de hand, dan kun je ook wijnazijn gebruiken als waardig alternatief. Voor een extra schoon resultaat kun je ook speciale bruistabletten in de strijd gooien. Wees daar echter niet te kwistig mee, want echt milieuvriendelijk zijn die niet. Is je toilet verstopt? Dan is het logisch dat je eerst met de ontstopper aan de slag gaat vooraleer je begint te schrobben. 

06 09 2016
Ga naar de catalogus