Een regendouche kopen: waarop moet je letten?

Niets zaliger dan het weldadige effect van een regendouche ... Na een lange werkdag of een intensieve sportsessie kan zo’n zachte regenbui in je douche je echt als herboren doen voelen. Maar wat zijn de aandachtspunten als je een regendouche wil kopen?

Vierkant, rond, rechthoekig ...

Een regendouche is niet alleen synoniem met genieten, het is ook een ware blikvanger in je badkamer. Welke stijl van badkamer je ook hebt, er is altijd wel een regendouche die daarbij aansluit. Qua vorm is er sowieso keuze te over. Vierkant, rond, rechthoekig of zelfs ovaal: you name it.

Kies een gepast formaat

Hoe groter de douchekop, hoe hoger het waterverbruik. Op het gebied van ecologie scoren regendouches dus helaas minder goed dan traditionele douchekoppen.

Een gemiddelde regendouche van 18 centimeter doorsnede verbruikt zo’n 2,5 keer meer water dan een ‘gewone’ douchekop (25 liter per minuut t.o.v. 10 liter). Het is dan ook raadzaam om de kop van je regendouche niet té groot te kiezen. Of nog beter: kies een waterbesparende douchekop. Dat scheelt al snel acht liter water per minuut.

Aan een stang of ingebouwd?

Er zijn verschillende mogelijkheden om een regendouche te installeren:

  • Aan een douchestang met bijhorende douchekop.
  • Ingewerkt in de muur, zodat enkel de douchekop zichtbaar is.
  • Ingewerkt in het plafond.

De installatie van een ingewerkte regendouche is complexer, maar de douche-ervaring en de uitstraling is des te aantrekkelijk.

Hang de regendouche op de juiste hoogte

Nog een belangrijk aandachtspunt: de hoogte van de kop van je regendouche. Om optimaal van het regengevoel te kunnen genieten, moet je die hoog genoeg installeren, minimaal op 2,20 meter. Als je regendouche aan de muur wordt geïnstalleerd, is dat nog tien centimeter hoger.

Zorg voor een aangepaste capaciteit van warm water

Een standaard warmwaterinstallatie levert zo’n tien tot dertien liter water per minuut. Voor een regendouche kan dat te weinig zijn. Om indien nodig de capaciteit te verhogen, heb je verschillende opties:

  • Een nieuwe cv-ketel met een hoger vermogen installeren.
  • Een extra boiler voor je douche installeren.
  • Werken met een doorstroomgeiser voor je douche.
26 07 2016
Ga naar de catalogus