Ecologisch douchen: zo bespaar je op waterverbruik

Uiteraard wil je je in alle comfort kunnen wassen, maar ook het milieu is belangrijk. Ecologisch douchen is dan ook een slimme zet. Zo bespaar je niet alleen kostbaar water, maar ook geld! Enkele praktische tips.

Ecologisch douchen is goedkoop douchen

Waterverspilling voel je in je portemonnee! In Vlaanderen betaal je voor 1.000 liter water zo’n 4,3 euro (inclusief btw). Als je weet dat een alleenstaande per dag gemiddeld 99 liter water verbruikt en een gezin van vier personen 348 liter, dan besef je dat er nog heel wat kansen zijn om te besparen.

Pas je gedrag aan

Door bewust je waterverbruik te beperken, kun je al heel wat liters water besparen:

  • Zet de kraan dicht terwijl je je inzeept of je haar wast.
  • Blijf niet te lang onder de douche staan, maar spoel je zo snel mogelijk af.
  • Neem af en toe eens samen met je partner een douche. Het is gezellig en je halveert er het waterverbruik mee.
  • Laat een lekkende douchekop zo snel mogelijk repareren. Een lekkende douchekop die tien druppels water per minuut verliest, verspilt zo vijf à zes liter water per dag. Op jaarbasis is dat maar liefst 2.000 liter!

Waterbesparende systemen

Wil je ecologisch douchen serieus nemen, dan zijn er ook enkele investeringen die je zeker moet doen.

  • Met een eengreepskraan of – beter nog – een thermostaatkraan in je douche kun je snel de temperatuur regelen en vermijd je dat er veel water verloren loopt.
  • Een gewone douchekop verbruikt al snel tien liter water per minuut. Met een goede spaardouchekop is dat maar zes liter per minuut of zelfs minder. Zo’n spaardouchekop vermengt het water namelijk met lucht, waardoor je minder water verbruikt. De douchestraal voelt gelukkig even comfortabel aan, zodat de keuze snel gemaakt is.
19 07 2016
Ga naar de catalogus