Een gietvloer in je badkamer? Dit zijn de voor- en nadelen

Je ziet ze steeds meer opduiken in badkamers: gietvloeren. Dat zijn gladde afwerkvloeren zonder naden die in één keer gegoten worden bovenop een dragende vloer. Een gietvloer in je badkamer heeft heel wat voordelen, maar er zijn ook nadelen. We zetten ze even op een rijtje.

Wat zijn gietvloeren precies?

Gietvloeren worden al langer toegepast in fabrieken en andere industriële gebouwen, maar zijn een relatief nieuwe trend in privéwoningen. Een gietvloer kan zowel uit beton als uit kunststof bestaan, maar in badkamers is beton niet aangeraden omdat dit materiaal niet waterdicht is.

Voor je badkamer kies je dus beter polyurethaan, epoxy of een cementgebonden gietvloer. Een cementgebonden gietvloer ziet eruit als beton, maar is waterdicht en minder hard.

 

Tal van praktische voordelen

Een gietvloer in kunststof heeft geen naden, wat zorgt voor heel wat pluspunten. Zo is de vloer:

 

  • perfect waterdicht,
  • makkelijk schoon te maken én te houden,
  • en snel geplaatst.

 

Het is trouwens perfect mogelijk om een gietvloer aan te leggen bovenop vloerverwarming of een bestaande vloer.

 

Van klassiek tot trendy: elke look is mogelijk

Misschien nog wel het belangrijkste voordeel van een gietvloer, is dat hij je badkamer een bijzondere uitstraling geeft. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur kun je gaan voor een klassieke of net voor een trendy look.

Uiteraard kun je kiezen voor een egale kleur – alle RAL-kleuren zijn verkrijgbaar – maar je kunt ook meerdere kleuren versmelten. Zelfs houtimitatie behoort tot de mogelijkheden.

 

Een gietvloer: niet altijd ideaal in je badkamer

Ben je gewonnen voor een gietvloer in je badkamer? Bedenk dan toch even dat er ook enkele nadelen aan verbonden zijn. Zo is vooral epoxy relatief gevoelig voor krassen, al hoeft dat geen probleem te zijn als je enkel blootsvoets of met zachte pantoffels over je gietvloer loopt. Kom je ook vaak met schoenen in je badkamer? Dan mag je op termijn wel wat krassen verwachten.

 

Let ook op met té warm water op een gietvloer. Bad- of douchewater op een normale temperatuur vormt geen probleem, maar echt heet water kan op de vloer sporen nalaten die enkele dagen zichtbaar blijven.

24 06 2016
Ga naar de catalogus