Welk ventilatiesysteem kies jij voor jouw badkamer?

Slechte ventilatie van je badkamer kan ongewenste vochtproblemen veroorzaken. En vocht, dat betekent onzuivere lucht en schimmel! Hoe kun je jouw badkamer nu optimaal verluchten? Enkele ventilatiesystemen op een rij.

Natuurlijke ventilatie

Je kunt een ventilatierooster voorzien op bestaande ramen. Op die manier komt verse lucht naar binnen en kan vervuilde lucht naar buiten.  Een goedkope oplossing, maar op termijn kunnen er, zonder aanvullende vormen van verluchting, vochtproblemen optreden.

 

Mechanisch ventilatiesysteem voor je badkamer

Een efficiëntere methode om je badkamer te ventileren, is mechanische ventilatie. Ventilatiesystemen met aanzuigsystemen versnellen het ventilatieproces en voorkomen condensatievocht.

 

Het systeem voert verse lucht rechtstreeks van buiten (via het ventilatierooster in droge ruimtes) naar de badkamer. Een minpuntje is de seizoensgebonden temperatuur van de toegevoerde lucht. De luchtafvoer gebeurt via ventilatieroosters in de vochtige ruimtes.

 

Vraaggestuurde ventilatie

Je kunt kiezen voor voortdurende ventilatie of vraaggestuurde ventilatie. Vraaggestuurde ventilatie werkt met sensoren. De aanwezige sensoren registreren CO2-concentratie, relatieve vochtigheid en soms ook beweging.  Op basis van hun meting schakelen ze de ventilator aan of uit. Een efficiënte en energiesparende methode om de luchtvochtigheid van je badkamer op peil te houden.

 

Balansventilatie

Balansventilatie, ventilatie type D, focust op een evenwicht tussen de aan- en afvoer van lucht in de woning. Vervuilde lucht wordt verwijderd via afvoerroosters in vochtige ruimtes. En droge ruimten ontvangen verse lucht door aanvoer via een kanaal in verbinding met de buitenlucht. Het systeem wordt vrijwel altijd met een warmteterugwinningstoestel toegepast. Zo kan de warmte die verloren gaat bij de afvoer van vervuilde lucht grotendeels teruggewonnen worden. 

 

Merk op: optimaal onderhoud van de filters is noodzakelijk. Vraag hierover voldoende informatie aan je leverancier. 

17 05 2016
Ga naar de catalogus