Geef kalkaanslag in je badkamer geen kans

Als je net je droombadkamer hebt geïnstalleerd, wil je natuurlijk ook dat die lang mooi blijft. Belangrijk daarbij is om kalkafzetting op bijvoorbeeld je kranen, tegels of douchewanden zo veel mogelijk te voorkomen. Krijg je toch te kampen met kalkaanslag in je badkamer? Geen paniek, je kunt die vrij makkelijk verwijderen. Enkele tips.

Wat is kalkaanslag precies?

Kalkaanslag is een mix van calciumcarbonaat en magnesiumzouten. Normaal zijn deze stoffen opgelost in het leidingwater, maar als dit water verdampt, blijft de kalk achter. Zogenaamd ‘hard water’ (30 tot 40 °F) bevat meer opgeloste kalkzouten dan zacht water, waardoor je veel sneller last zult hebben van kalkaanslag. De hardheid van je leidingwater is afhankelijk van streek tot streek.

Kalkaanslag in je badkamer is niet alleen geen fraai zicht, het kan ook echt hinderlijk zijn. Zo kunnen kranen of douchekoppen volledig verstopt raken of enkel nog dunne stralen water doorlaten. Voorkomen of verwijderen is dus de boodschap!

 

Beter voorkomen

Wie kalk en mineralen uit het drinkwater wil verwijderen, kan een waterontharder of waterverzachter installeren. Deze toestellen verbruiken wel relatief veel energie en moeten regelmatig worden bijgevuld met zouten. Er bestaan ook andere systemen zoals een elektrische kalkneutralisator of een antikalkmagneet, maar deze zijn minder doeltreffend.

Goede gewoontes kunnen ook kalkafzetting voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld tijdens het douchen of baden een spons of doekje met wat schoonmaakmiddel om de wanden en de kraan preventief schoon te maken. Klaar met douchen? Spoel dan even na met heet water en droog alles vooral goed af.

 

Kalkaanslag in de badkamer verwijderen

Toch last van kalk? Dan komen de aloude huis-, tuin- en keukenmiddeltjes goed van pas. Speciale antikalkproducten hoef je dus niet per se te gebruiken, want vaak zijn die erg agressief. Azijn opgelost in heet water werkt het best om kalkvlekken weg te poetsen. Spoel wel steeds goed na met helder water en droog alles af, want anders blijft de azijn te lang nawerken. Ook shampoo of glansspoelmiddel voor de vaatwas werken trouwens geweldig om badkamertegels kalkvrij te maken.

17 06 2016
Ga naar de catalogus