Waar kun je regenwater gebruiken? Een handleiding

Regenwater kan voor allerlei doeleinden worden gebruikt. Ook in de badkamer bewijst regenwater zijn nut, maar je gebruikt het beter niet voor je persoonlijke hygiëne. Wij maken je wegwijs.

Regenwaterrecuperatie is mainstream

Duurzaamheid is een belangrijk aandachtspunt bij bouwen en renoveren. Het gebruik van hernieuwbare energie is een evidentie geworden, net zoals regenwaterrecuperatie. Hemelwater wordt opgevangen in een regenwaterput, gefilterd en daarna via een pomp doorheen het huis verspreid.

Regenwater is gratis, dus waarom zou je het niet gebruiken? Daar tegenover staat dat een regenwaterrecuperatiesysteem een investering vergt, maar die verdien je op termijn terug.

Regenwater voor het toilet en de tuin

Standaard wordt regenwater gebruikt om het toilet door te spoelen, de tuin te besproeien en auto’s te wassen. Het regenwater wordt gefilterd, maar het is niet nodig om een doorgedreven filtratie uit te voeren. Ook in wasmachines wordt regenwater gebruikt, maar daarvoor moet het water extra gefilterd worden.

Regenwater gebruiken voor persoonlijke hygiëne?

Heel wat mensen vragen zich af of ze regenwater kunnen gebruiken in het bad of de douche. Het antwoord is nee, omdat het regenwater te veel bacteriën en metalen bevat. Die kunnen wel verwijderd worden, maar alleen na een doorgedreven filtratie. Aangezien je rechtstreeks met het regenwater in contact komt, moet het gezuiverd worden tot drinkwaterkwaliteit. Er zijn systemen verkrijgbaar die daartoe in staat zijn, maar je moet je afvragen of het de moeite waarde is om daarin te investeren. Voor particulieren wegen de kosten doorgaans niet op tegen de baten.

22 04 2016
Ga naar de catalogus