Badkamerverluchting kan efficiënter dankzij deze tips

Een uitgebreide douche of ontspannend bad nemen kan enorm ontspannend zijn. Een badkamer vol waterdamp is dan het minder aangename gevolg. Om dat te vermijden, moet je het juiste ventilatiesysteem in de badkamer voorzien. Dat kan op verschillende manieren, maar niet elke optie is altijd de juiste voor jouw badkamer. Enkele opties en tips van dichtbij bekeken.

Natuurlijke ventilatie

Elke badkamer moet goed verlucht worden. Waterdamp kan voor aanslag zorgen, een vervelende damp op de spiegels achterlaten en zorgen voor onaangename geurtjes. Een natuurlijke ventilatie in de badkamer is daarom een standaard geworden. Door simpelweg een rooster onderaan in de deur te voorzien en een ventilatieluikje in een raam, kan verse lucht binnenstromen en slechte lucht buiten geraken.

Mechanische afzuiging

Een mechanische ventilatie kan ook een handige optie zijn. Simpel uitgedrukt gaat het daarbij om een rooster dat in plafond, muur of raam geplaatst wordt met een motor de lucht afvoert. De waterdamp kan dan rechtstreeks naar buiten stromen. Die mechanische systemen kunnen op verschillende manieren ingeschakeld worden: automatisch samen met het badkamerlicht, via een detector, of met een aparte schakelaar. En om extra doeltreffend te zijn, kan er ook een nalooptimer op voorzien worden.

Ventilatie zonder warmteverlies

Natuurlijk is het logisch dat bij het aanvoeren van verse lucht en het afvoeren van verwarmde badkamerlucht er een warmteverlies kan ontstaan. Zeker tijdens de wintermaanden, wanneer de ramen meer gesloten blijven, kan dat vervelend zijn. De plaatsing en positionering van een badkamerventilatie is belangrijk om dat tot een minimum te beperken. Toch kan bij een warmteverlies ook een oplossing geboden worden. Daarvoor zijn specifieke systemen ontworpen, die dat verlies tegengaan dankzij warmterecuperatie.

Enkele do's-and-don'ts

Een badkamerraam regelmatig open laten of op een kier laten staan, kan al wonderen verrichten. Bij eender welke ventilatie of afzuigsysteem is het belangrijk dat ook goede lucht wordt aangevoerd. In  een potdichte badkamer kan er zelfs een vacuüm ontstaan indien er geen 'aanvoer' is. Plaats roosters of afzuigsystemen niet vlak bij de douche, dan creëer je namelijk een 'tochtgevoel'. Wel moeten ze zo dicht mogelijk bij de bron van de waterdamp staan.

Nog enkele andere kleine weetjes: gebruik waterafstotende materialen, acrylverf en voor de zekerheid een antislipmat. En om je spiegel dampvrij te houden, kan je opteren voor een verwarmde versie.

05 02 2016
Ga naar de catalogus