Waarom een goede ventilatie in uw badkamer belangrijk is

De badkamer is de vochtige ruimte bij uitstek. Door te douchen of een bad te nemen, ontstaat er condensatie die zich vasthecht aan de muur, de vloer, de badkamermeubels of de badkamerspiegel. Voldoende ventileren is dan ook must. Op die manier wordt vochtige vervuilde lucht afgevoerd en propere, verse lucht aangevoerd. 

Ventileren in de badkamer is een must

Ventilatie is een aandachtspunt bij elk nieuwbouw- of renovatieproject. In de badkamer is het vooral nodig om condens- en schimmelvorming te voorkomen. Dat berokkent immers schade aan bijvoorbeeld houten badkamermeubels, het plafond of de voegen in de douche. Maar te vochtige lucht heeft ook een negatieve impact op onze gezondheid. Het doet onze ademhaling geen goed en kan hoofdpijn veroorzaken.

Bovendien verspreidt vochtige lucht in de badkamer zich over de rest van het huis, wat op z’n beurt schimmelvorming in andere ruimtes tot gevolg heeft.  

Ventilatieroosters in de badkamer

In heel wat badkamers worden nog altijd ventilatieroosters gebruikt. Er is sprake van natuurlijke luchtafvoer en luchtaanvoer (ventilatiesysteem A). Dit is de meest eenvoudige vorm van ventileren. De roosters maken gebruik van een schakelaar die automatisch aanspringt wanneer je bijvoorbeeld het licht van de badkamer aanzet. Andere modellen zijn uitgerust met een sensor die de ventilator activeert wanneer het vochtgehalte in de ruimte boven een bepaald niveau stijgt.   

Gecontroleerde ventilatiesystemen

Tegenwoordig worden er – vooral bij nieuwbouwwoningen – gecontroleerde ventilatiesystemen gebruikt:

  • Ventilatiesysteem B: natuurlijke luchtafvoer en mechanische luchttoevoer. De lucht wordt op een mechanische manier aangevoerd en over de volledige woning verspreid. 
  • Ventilatiesysteem C: natuurlijke luchttoevoer en mechanische luchtafvoer. De vochtige, vervuilde lucht wordt mechanisch aangezogen en afgevoerd.
  • Ventilatiesysteem D: mechanische luchtafvoer en mechanische luchtaanvoer. Het volledige ventilatiesysteem wordt mechanisch aangestuurd. Dit is het meest geavanceerde ventilatiesysteem.

Ventileren in de badkamer is van groot belang, voor zowel je gezondheid als de kwaliteit van je woning.

15 12 2015
Ga naar de catalogus