Renoveren of verbouwen? Vraag nu je premie aan

Heb je een oud pand gekocht dat gerenoveerd moet worden? Of kan je huidige woning een make-over gebruiken? Dan doe je er goed aan om uit te zoeken op welke premies je een beroep kunt doen en vooral welke werkzaamheden daarvoor in aanmerking komen. Op die manier kun je de kosten aanzienlijk drukken. Wij zetten de voornaamste renovatiepremiesop een rijtje.

 

De Vlaamse renovatiepremie

De Vlaamse renovatiepremie wordt onderverdeeld in vier categorieën:

  • funderingen, muren, draagvloeren en trappen
  • ramen en buitendeuren
  • dak en dakbedekking
  • elektrische en sanitaire installatie (badkamer, toilet en centrale verwarming)

De Vlaamse renovatiepremie bedraagt twintig of dertig procent van de goedgekeurde facturen met een maximum van 10.000 euro. Gedurende een periode van tien jaar kun je twee keer een renovatiepremie ontvangen. Op die manier kun je de werkzaamheden spreiden in de tijd.

De verbeteringspremie

Met de verbeteringspremie wil de Vlaamse overheid de kwaliteit van de woningen in het Vlaamse Gewest omhoog krikken. Of je van deze premie gebruik kunt maken, hangt af van je inkomen. Zowel verhuurders als bewoners komen in aanmerking voor de verbeteringspremie. De premie bedraagt minimaal 600 euro en maximaal 1.250 euro. Ook hier komen verschillende werken in aanmerking: dakwerken, buitenschrijnwerk, sanitaire installatie, elektrische installatie, gevelwerken en behandelen van opstijgend vocht.

De aanpassingspremie

De Vlaamse aanpassingspremie is weggelegd voor 65-plussers die hun woning willen renoveren en inspelen op de behoeften van ouder worden. Het inkomen van de persoon die de premie aanvraagt, mag niet meer dan 29.000 euro bedragen. Per persoon ten laste wordt dat bedrag verhoogd met maximum 1.510 euro. De facturen van de werken mogen niet ouder zijn dan een jaar en het totale factuurbedrag moet minstens 1.200 euro bedragen. Je krijgt vijftig procent van de kostprijs van de werken terugbetaald. Hou er rekening mee dat de premie maximaal 1.250 euro bedraagt.   

04 12 2015
Ga naar de catalogus