Bespaar water zonder aan hygiëne in te boeten

Water besparen is niet enkel goed voor het milieu, maar bespaart je jaarlijks behoorlijk wat euro’s. In de badkamer wordt er veel water verspild, zonder dat we daar echt bij stilstaan. “Maar water besparen zonder aan hygiëne in te boeten is moeilijk”, denk je. Dat dacht je maar! Hier vind je enkele eenvoudige tips voor een waterbesparende badkamer.  

Neem een douche en geen bad

Door een douche te nemen in plaats van een bad, bespaar je behoorlijk wat water uit. Een bad verbruikt gemiddeld zo’n 120 liter water, terwijl je voor een douche slechts de helft nodig hebt.

Als je toch graag eens een bad neemt, zorg dan dat de temperatuur op voorhand al juist zit. Zo vermijd je dat je er achteraf nog koud of warm water moet aan toevoegen. Het bad voor een derde met water vullen, moet volstaan. Verder helpt samen met je partner in bad gaan ook om water te besparen – en het is nog leuk ook!

Schaf een waterbesparende douchekop aan

Wil je nog zuiniger zijn onder de douche? Schaf dan een waterbesparende douchekop aan. Zo’n douchekop geeft je maximaal 7 liter water per minuut. Het douchecomfort blijft hetzelfde, maar je verbruikt tot 20% minder water in vergelijking met een gewone douchekop. Stel daarnaast een timer in zodat je niet langer dan vijf minuten onder de douche staat. Zelfs door een minuut minder lang te douchen, bespaar je al gauw zo’n 10 liter water per douchebeurt.

Bespaar water dankzij een thermostatische mengkraan

Gebruik een thermostatische kraan in plaats van een klassieke mengkraan, die je met beide handen moet bedienen om de watertoevoer te regelen. Daardoor gaat er heel wat water nodeloos verloren. Een thermostatische mengkraan maakt komaf met dat gedoe en bereikt meteen de gewenste temperatuur.

Ook door te letten op je eigen handelingen kun je water besparen. Laat het water bijvoorbeeld niet lopen als je je tanden poetst of als je je scheert.

Toilet met besparende drukknop

Een klassiek toilet verbruikt al snel 9 liter per spoelbeurt, en dat is behoorlijk veel. Plaats je een nieuw toilet? Dan is het aan te raden om een toilet met dubbele spoelknop en eventueel een waterbesparend reservoir te installeren. Met een dubbele spoelknop hoef je alvast geen volledige spoelbak met water te laten wegvloeien voor een kleine boodschap. Tip: sluit je toilet aan op regenwater.

17 11 2015
Ga naar de catalogus