Hoe vaak neem jij een douche of bad?

Vandaag is een douche of bad nemen voor de meeste mensen een dagelijks ochtend- of avondritueel. Maar is dat eigenlijk wel nodig? Te vaak wassen met zeep of douchegel kan je huid namelijk uitdrogen. Enkele raadgevingen op een rijtje.

Een bad of douche nemen is cultureel aanvaard

Volgens de Amerikaanse dermatoloog Joshua Zeichner zijn we tegenwoordig te hygiënisch, aangezien we ons te veel hebben laten leiden door reclame van zeepfabrikanten uit de vorige eeuw. Terwijl het in pakweg de jaren zestig nog normaal was om een keer per week in bad te gaan, geven we er nu de voorkeur aan om dagelijks een douche te nemen. Of hoe de tijden kunnen veranderen ...

Onvermijdbare gevolgen

Als je je te veel wast, doet dat je lichaam meer kwaad dan goed. Je huid droogt uit en raakt geïrriteerd. De goeie bacteriën op je huid, worden gewoon weggewassen. Ook je haar te vaak wassen is niet goed. Je hoofhuid droogt uit en je spoelt talg weg, wat ervoor zorgt dat je hoofdhuid meer talg gaat produceren en je haar nog sneller vet wordt. Was jezelf dus om de twee tot drie dagen in plaats van elke dag, en je haar twee à drie keer per week.

Oplossingen

Voor velen is het vanzelfsprekend om dagelijks of zelfs twee keer per dag te douchen, omdat het je nu eenmaal dat heerlijke, fris gewassen gevoel bezorgt. Voel je je toch vuil als je je niet elke dag doucht? Hou het dan bij een korte wasbeurt met water en zeep aan de wasbak. Of sta gewoon minder lang onder de douche. Douchen met lauw water is beter voor je huid. 

13 11 2015
Ga naar de catalogus