Regenwaterrecuperatie: ook voor de badkamer?

De gemiddelde Belg verbruikt elke dag 100 liter leidingwater, ofwel 36500 liter per jaar. En dat is heel wat. Zeker als je bedenkt dat je met regenwaterrecuperatie tot wel 60 procent van al dat water gemakkelijk kunt vervangen door gefilterd regenwater. Zo kun je regenwater gebruiken om je te wassen, je wc door te spoelen, om te poetsen of om je wasmachine te laten draaien. Dankjewel, Belgisch weer! 

De voordelen van regenwater

Er zijn talloze redenen om regenwater te gebruiken als alternatief voor leidingwater. Dit zijn de voornaamste:

  • regenwater is gratis,
  • regen is een onuitputtelijke waterbron,
  • regenwater is zachter dan leidingwater omdat het geen kalk bevat,
  • regenwater is minder agressief voor de huid dan leidingwater.

Waarom moet je regenwater filteren?

Het Belgische regenwater is van goede kwaliteit maar komt onvermijdelijk in contact met vuile stoffen in de lucht, op onze daken, … voor het in onze regenwaterput belandt. Daarom is het belangrijk om regenwater goed te filteren met een regenwaterrecuperatiesysteem. Daarna kun je het regenwater zonder problemen gebruiken in de keuken, de badkamer en de wasplaats maar niet als drinkwater.

Regelgeving en subsidies voor regenwaterrecuperatie

Het zal niet lang meer duren voor elk huis in België is uitgerust meteen regenwaterrecuperatiesysteem. Zo ben je nu al verplicht om het systeem te plaatsen als je een huis bouwt of verbouwt in Vlaanderen of het Brusselse gewest. In Wallonië geldt die regel voorlopig in een op vijf gemeentes. De meeste gemeentes – zowel in Vlaanderen, het Brusselse gewest als in Wallonië - voorzien een subsidie voor wie een regenwaterrecuperatiesysteem wil installeren. De subsidie voor een regenwaterrecuperatiesysteem ligt in België meestal tussen 500 en 1000 euro. 

04 09 2015
Ga naar de catalogus