Zelf je lekkende kraan herstellen in 5 stappen

Er is niets zo vervelend in de badkamer als het tikkende gedruppel van een lekkende kraan. En het zijn niet alleen je zenuwen die er last van hebben, ook je portemonnee draagt er de gevolgen van. Wist je dat een lekkende kraan jaarlijks 2000 tot zelfs 35000 liter water verspilt? Meer dan reden genoeg om het lek onmiddellijk te herstellen. Met deze vijf eenvoudige stappen heb je de klus zo geklaard! 

Versleten dichtingsring vervangen

Als een kraan lekt, dan is de rubberen dichtingsring (ook wel ‘kraanleertje’ of ‘joint’ genoemd) meestal versleten of verduurd. Zo’n ringetje heb je gelukkig in geen tijd vervangen.

STAP 1: Watertoevoer afsluiten

Draai de hoofdkraan van de waterleiding dicht. Draai vervolgens de lekkende kraan open, tot al het water uit de leidingen is gelopen. Laat dat water niet lopen maar vang het op in een gieter om je planten water te geven. Zo gaat er niets verloren!

STAP 2: Kraan demonteren

Trek de knop van de kraan los of draai het schroefje onderaan het gekleurde dopje los om zo de knop te kunnen verwijderen. Schroef daarna het kraanmechanisme los met een tang of moersleutel. De dichtingsring bevindt zich aan de onderkant van het kraanmechanisme en wordt daar vastgehouden met een schroefje.

STAP 3: Kalkaanslag verwijderen

Maak van de gelegenheid gebruik om alle kraanonderdelen eens grondig te ontkalken. Enkele uurtjes laten weken in azijn en je kraan is weer zo goed als nieuw!

STAP 4: Nieuwe dichtingsring plaatsen

Draai de schroef die de dichtingsring vasthoudt los, vervang de dichtingsring met een nieuw exemplaar en draai het schroefje weer vast.

STAP 5: Kraan monteren

Draai alle onderdelen van de kraan weer op hun plaats, schroef ze goed vast en draai de hoofdkraan weer open. Draai ten slotte de kraan open en dicht. Stroomt het water vlot en sluit de kraan goed af? Missie geslaagd!

28 08 2015
Ga naar de catalogus